ISTRAŽIVANJA

Evo zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca

Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.12.2019

Iako je temperatura tijela kod oba spola skoro jednaka, istu vanjsku temperaturu žene doživljavaju kao nešto nižu. Zato je i zimi, njima u kući obično hladnije nego muškarcima i uvijek bi temperaturu podigle za koji stepen. Ne, niste umislile da se smrzavate dok je vašim kolegama vruće. Postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvijek hladnije.

1. Žene imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca - Studija koju je napravio Univerzitet u Merilendu i koja je objavljena u „JAMA Networku“ utvrdila je da, iako tjelesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, tjelesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvijek toplije, ipak to nije tako. Naime, kad se tijelo navikne na topli zrak, hladniji zrak se čini još hladnijim.

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu - Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utječu na tjelesnu temperaturu, iako vi to možda ne primjećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca - Sigurno ste već primijetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu „The Lancet“, čiji rezultati pokazuju da su ruke i noge kod žena hladnije nego kod muškaraca i to za nekoliko stepeni. Naravno, ako osjećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tijela biti toplo.

4. Metabolizam kod muškaraca za oko 23 posto brži nego kod žena. Brzina kojom sagorijeva hranu utječe i na proces zagrijavanja tijela pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto je kod žena tijelo hladnije nego kod muškaraca.

Modri prsti

Žene zimi pate od tzv. Rejnodovog sindroma, koji karakteriziraju hladni, odnosno modri prsti. Ilustracija

Žene zimi pate od tzv. Rejnodovog sindroma, koji karakteriziraju hladni, odnosno modri prsti. Sve ovo, naravno, ima i naučno objašnjenje - zbog ženskog hormona estrogena krv žena je gušća i zato sporije cirkulira prema perifernim krvnim sudovima, kao što su oni na rukama, a posebno prstima.

Pravilno sjedenje

Fetusni položaj nije praktičan u borbi protiv hladnoće. Ilustracija

Od nepravilnog sjedenja neće stradati samo vrat, već i cijelo tijelo, ali i tjelesna temperatura. Ustanovljena je velika razlika u sjedenju muškarca i žene. Muškarci se povijaju pred kompjuterom, a žene sjede kao da će pasti s ivice stolice. Fetusni položaj nije praktičan u borbi protiv hladnoće.

Hladni napici

Hladna tečnost nije dobra za tjelesnu temperaturu. Ilustracija

Dovoljne količine tečnosti neophodne su za zdravlje, ali, nažalost, hladna tečnost nije dobra i za tjelesnu temperaturu. Hladna voda će stvoriti osjećaj hladnoće jer su u ustima smješteni receptori koji mozgu šalju informaciju da dolazi do hlađenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.