ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Potreban cistoskopski pregled

Za odraslu osobu normalno je da mokri 6-8 puta u toku 24 sata

Obratite se ljekaru. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.12.2019

Već dva mjeseca imam problem s učestalim mokrenjem. U urinokulturi nemam bakterija, dva puta je rađena. U običnom urinu ima bakterija. Ljekar mi je utvrdio cistitis i prepisao lijek od kojeg mi je bilo bolje. Međutim, nakon prestanka uzimanja lijeka, opet se vratilo isto. Prvi put imam ovakav problem.

- Zbog tegoba koje navodite, u vidu učestalog mokrenja, a da urinokulturom nisu izolirane bakterije, a u urinu ima bakterija, važan podatak bi bio da se zna koliko imate godina i kojeg ste spola te shodno tome usmjeriti i dalje dijagnostičke pretrage. U svakom slučaju je indiciran cistoskopski pregled.


Prim. dr. Selver Šabanović. Avaz

Ujutro osjećam peckanje i mokraća je previše žuta. U toku dana nemam problem jer pijem dosta tečnosti. Tada mi je mokraća normalne boje, ali mokrim po 12 do 15 puta na dan. I to ne bude normalno mokrenje, već kada mokrim, i dalje imam pritisak u bešici. Donedavno me to i noću mučilo, ali sada je samo tokom dana. Može li to biti nešto ozbiljno?

- Za odraslu osobu normalno je da mokri 6-8 puta u toku 24 sata. Vi navodite da mokrite 12 do 15 puta na dan, a da nakon mokrenja osjećate i dalje pritisak u mokraćnoj bešici. S obzirom na ove tegobe, preporučujem vam urološki pregled, pregled urina i urinokulture te da se potvrdi ili isključi uroinfekcija, a po tome će vam biti određena i odgovarajuća terapija.


U narednom broju na pitanja odgovara emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević, specijalista opće i dječije hirurgije. Pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.