SAVJETI Možete napraviti više štete nego koristi

Ne podgrijavajte ove namirnice ni za živu glavu

Dok jedne podgrijavanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrijavanjem postaju toksična

Zdravlje u kući
10.12.2019 13:26

Ne zagrijavajte ovu hranu

Foto: Ilustracija

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrijavanjem termički obrađenih namirnica možete napraviti više štete nego koristi.

Dok jedne podgrijavanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrijavanjem postaju toksična. 

Upravo zato su “Food Standards Agency” i “European Food Information Council” napravili listu namirnica koje ne biste trebali podgrijavati. Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto je ne biste trebali podgrijavati. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može prouzrokovati probavne tegobe.

Također, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem ukoliko koristite mikrovalnu peć. Razlog tome je što mikrovalovi ne prodiru u sve dijelove mesa podjednako, što znači da će se neki dijelovi termički obraditi prije drugih.

Također i pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu uništiti. Podgrijane pečurke mogu izazvati probavne tegobe. Špinat i ostalo lisnato povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toge gdje se uzgaja.

Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može se pretvoriti u nitrate, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Važno je naglasiti, kada je špinat u pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. U svakom slučaju, špinat je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog.

Krompir podgrijavanjem gubi nutritivna svojstva. Međutim, ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam - rijetko, ali po život opasno trovanje.

Komentari

NA VRH