KORISNO

Alarm za narušeno zdravlje

Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2

Nesanica bi mogla ukazivati na mnoge zdravstvene probleme. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.12.2019

Nesanica nije rijetka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi.

Ukoliko do ove pojave dolazi rijetko, to nije razlog za brigu jer se s nesanicom susreće skoro svaka osoba. 

Međutim, ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje. Prema riječima stručnjaka, nesanica bi mogla ukazivati na sljedeće zdravstvene probleme.

1. Dijabetes - Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može utjecati na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osjećati vrućinu, biti razdražljivi ili se osjećati uznemireno.

Također, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

2. Anksioznost i depresija - Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi s nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije. Nacionalna fondacija za san preporučuje meditaciju osobama koje imaju problem sa spavanjem.

- Učenje smirivanja uma može biti korisna vještina, kako za prolazak kroz stresni period tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći - objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vježbanje bilo od velike pomoći.

Istraživači s Univerziteta Florida Atlantik proveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u prosjeku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Opstruktivna apneja

Opstruktivna apneja jedna je od najčešćih. Ilustracija

Ovo stanje je jedan od najčešćih razloga buđenja tokom noći. Postoji više vrsta apneje, ali je opstruktivna apneja jedna od najčešćih. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju dišne puteve tokom sna. Postoji mnoštvo različitih simptoma koji su povezani s apnejom, ali neki od najprimjetnijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem.

Problemi s mokrenjem

Čest odlazak u toalet. Ilustracija

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem jeste i čest odlazak u toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem najčešće dolazi zbog previše unesene tečnosti pred odlazak na spavanje, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput pretjerano aktivne bešike, uvećane prostate, čak i dijabetesa.


Pomozite sebi

Vježbajte prije planiranog odlaska u krevet. Ilustracija

1. Vježbajte barem pet sati prije planiranog odlaska u krevet.

2. Izbjegavajte teške obroke ili pića prije spavanja.

3. Uredite prostor za spavanje po svom ukusu

4. Naučite tehnike relaksacije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.