SAVJETI

Izbjegavajte ove sastojke u kremama, evo zašto

Iako može biti vrlo učinkovit za čišćenje pora, alkohol može ukloniti i prirodnu vlagu iz kože

Čitajte sastav jer postoje sastojci koji mogu dodatno iritirati osjetljivu kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.12.2019

Svaki tip kože ima svoje jedinstvene izazove, ali ljudi sa osjetljivom kožom moraju biti posebno na oprezu. Ili imaju propisane kreme koje im je dermatolog preporučio ili kupuju sami, ali pri tome moraju biti vrlo oprezni i čitati sastav jer postoje sastojci koji mogu dodatno iritirati osjetljivu kožu, a dermatolozi ističu da ove sastojke obavezno moraju izbjegavati. 

1. Alkohol - Iako može biti vrlo učinkovit za čišćenje pora, alkohol može ukloniti i prirodnu vlagu iz kože te izazvati suhoću i iritacije. Provjerite popis sastojaka proizvoda i prije korištenja budite sigurni da nema alkohola.

2. Mirisi - Da bi kreme i sapuni lijepo mirisali, u njih se dodaju hemijske mješavine koje osobama s osjetljivom kožom mogu uzrokovati puno problema. Izbjegavajte parfemirane kreme. Proizvodi koji ih ne sadrže imaju istaknuto da su bez parfema. 

3. Konzervansi - Većina proizvođača kozmetike koristi tvari poput parabena u svojim formulama kako bi svojstva u njihovim proizvodima duže trajala. Na vas bi ti aditivi mogli loše djelovati i izazvati vam reakcije, posebno ako ste već imali ekcem, psorijazu ili kontaktni dermatitis.

4. Sulfati - Sulfati su prilično učinkovita sredstva za čišćenje kože i kose, ali su i vrlo agresivni. Mnogi kozmetički brendovi zato su odlučili ne dodavati sulfate u svoje uobičajene formule jer, iako uklanjaju prljavštinu, kao i alkohol uklanjaju i prirodna ulja kože i ostavljaju je izloženom i ranjivom.

5. Savjeti za osobe s osjetljivom kožom:

1. Svedite broj kozmetičkih preparata na minimum

2. Odaberite isključivo kozmetiku s oznakom „za osjetljivu kožu“ ili „hipoalergeno“

3. Količina preparata koju koristite nikad ne bi trebala biti veća od zrna graška.

Boja za kosu

Nije svaki tip boje prikladan za svakoga. Ilustracija

Na isti način na koji mirisi mogu uništiti kožu i boje u određenim kremama i losionima mogu izazvati reakciju.

Isto vrijedi i za boje za kosu, premda se prilično često koriste, nije svaki tip boje prikladan za svakoga.

 Ako imate osjetljivu kožu, testirajte proizvode na malom mjestu na koži 24 sata prije nego što ih nanesete na veće površine.

Granulirani pilinzi

Radije koristite voćne kiseline u kremama. Ilustracija

Korištenje granuliranih pilinga (s grubljim česticama) kod većine na koži ostavlja osjećaj svježine i čistoće, ali osobe s osjetljivom kožom možda neće moći podnijeti trenje koje takav piling stvara u dodiru s kožom. Zato radije koristite voćne kiseline u kremama i blagim pilinzima.


Tuširanje

Tuširanje može dodatno utjecati na osjetljivost kože. Ilustracija

Tuširanje može dodatno utjecati na osjetljivost kože i stoga je najbolje izbjegavati pretjerano hladnu i vruću vodu zbog izazivanja širenja kapilara. Nakon tuširanja, što nježnije osušite lice jer ćete pretjeranim trljanjem samo dodatno iritirati kožu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.