SAVJETI Budite oprezni ako imate osjetljivu kožu

Izbjegavajte ove sastojke u kremama, evo zašto

Iako može biti vrlo učinkovit za čišćenje pora, alkohol može ukloniti i prirodnu vlagu iz kože

Piše: Zdravlje u kući

Čitajte sastav jer postoje sastojci koji mogu dodatno iritirati osjetljivu kožu

Foto: Ilustracija


Svaki tip kože ima svoje jedinstvene izazove, ali ljudi sa osjetljivom kožom moraju biti posebno na oprezu. Ili imaju propisane kreme koje im je dermatolog preporučio ili kupuju sami, ali pri tome moraju biti vrlo oprezni i čitati sastav jer postoje sastojci koji mogu dodatno iritirati osjetljivu kožu, a dermatolozi ističu da ove sastojke obavezno moraju izbjegavati. 

1. Alkohol - Iako može biti vrlo učinkovit za čišćenje pora, alkohol može ukloniti i prirodnu vlagu iz kože te izazvati suhoću i iritacije. Provjerite popis sastojaka proizvoda i prije korištenja budite sigurni da nema alkohola.

2. Mirisi - Da bi kreme i sapuni lijepo mirisali, u njih se dodaju hemijske mješavine koje osobama s osjetljivom kožom mogu uzrokovati puno problema. Izbjegavajte parfemirane kreme. Proizvodi koji ih ne sadrže imaju istaknuto da su bez parfema. 

3. Konzervansi - Većina proizvođača kozmetike koristi tvari poput parabena u svojim formulama kako bi svojstva u njihovim proizvodima duže trajala. Na vas bi ti aditivi mogli loše djelovati i izazvati vam reakcije, posebno ako ste već imali ekcem, psorijazu ili kontaktni dermatitis.

4. Sulfati - Sulfati su prilično učinkovita sredstva za čišćenje kože i kose, ali su i vrlo agresivni. Mnogi kozmetički brendovi zato su odlučili ne dodavati sulfate u svoje uobičajene formule jer, iako uklanjaju prljavštinu, kao i alkohol uklanjaju i prirodna ulja kože i ostavljaju je izloženom i ranjivom.

5. Savjeti za osobe s osjetljivom kožom:

1. Svedite broj kozmetičkih preparata na minimum

2. Odaberite isključivo kozmetiku s oznakom „za osjetljivu kožu“ ili „hipoalergeno“

3. Količina preparata koju koristite nikad ne bi trebala biti veća od zrna graška.

Više o temi

SAVJETI
Kako se boriti protiv akni
KORISNO
Stres uništava zdravlje

Više o:

Lice Koža Kreme
NA VRH