NAŠA TEMA Bulozna epidermoliza je neizlječiva bolest

Evo zašto se djeca rađaju s kožom punom bolnih mjehura

Predstavlja posebnu vrstu promjena na koži i sluznicama koje ispunjava tečnost, bistrog, zamućenog ili krvavog sadržaja

Piše: Z. KARIĆ

Mjehuri nastaju još dok je plod u utrobi majke

Foto: Ilustracija


Bulozna epidermoliza je bolest koju karakterizira nastanak mjehura ili bula na svim dijelovima kože i na sluznicama te predstavlja posebnu vrstu promjena na koži i sluznicama koje ispunjava tečnost, bistrog, zamućenog ili krvavog sadržaja. Bule mogu nastati zbog raznih uzroka tokom života, kazala je prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić.

Sporo zarasta

- Bez obzira na uzrok, pojava bula uvijek je praćena bolom, kako tokom njihovog nastankae tako i nakon pucanja. Ogoljela površina, nastala nakon pucanja bule, spontano boli, a naročito je bolna na dodir, toplo i hladno. Bulozna epidermoliza veoma je teško, ali, srećom, rijetko oboljenje koje se nasljeđuje. To je i razlog zašto se beba rađa s mjehurima na koži i sluznicama ili se mjehuri javljaju nakon rođenja – rekla je dr. Mutevelić-Arslanagić. 

  • Dr. Mutevelić-Arslanagić: Teška bolest

    Dr. Mutevelić-Arslanagić: Teška bolest

    Foto: Avaz


To su bebe, dodaje, s kožom nježnijom od krila leptira. Za tako nježnu kožu i sam prolazak novorođenčeta kroz porođajni put predstavlja traumu koja za rezultat ima mjehure na koži prilikom rođenja bebe. Ako je tokom trudnoće pupčanik bio omotan oko nekog dijela tijela ploda, mjehuri nastaju još dok je plod u utrobi majke. Ovaj podatak jasno govori o otme koliko je koža kod ovih beba, ali i kasnije u odrasloj dobi, nježna i kako lako se povređuje.

- Dodir prsta o prst, oslanjanje bebe o podlogu na kojoj leži, kao i pritisak na bilo koji dio tijela, imat će za posljedicu stvaranje mjehura ispunjenog bistrim sadržajem. Mjehur je tankog pokrova, brzo puca, a nastali defekti kože sporo zarastaju tankim, bijelim ožiljcima, tanjim od cigaret-papira, na kojima opet nakon pritiska nastaju mjehuri. Uzimanje hrane, pa makar to bilo i sisanje majčinog mlijeka, usljed pritiska bradavice dojke, ima za posljedicu nastanak mjehura na sluznici usne šupljine. Ožiljci na tabanima, dlanovima, laktovima, koljenima i vrhovima prstiju, onemogućavaju ovakvu djecu u svakodnevnim aktivnostima – navodi dr. Mutevelić-Arslanagić.

Oboljeli geni

Još veća pojava mjehura uslijedi kada djeca počinju sjediti, puzati i hodati. Zato je potrebno veoma rano uključiti za ovu bolest educiranog fizijatra koji će educirati roditelje i liječiti dijete. 

- Do danas je bulozna epidermoliza neizlječivo oboljenje. Tek kada u budućnosti bude moguće zamijeniti oboljele gene, moći će se liječiti i bulozna epidermoliza. Do tada, roditelji i ljekari zajedničkim naporima u sprečavanju povređivanja kože i sluznica i adekvatnom terapijom nastalih promjena, imaju glavnu ulogu u cijeljenju nastalih promjena i sprječavanju naknadnih bakterijskih infekcija – istakla je dr. Mutevelić-Arslanagić.

NA VRH

Komentari