KORISNO

Snažan antioksidans i čuvar zdravlja

Sprečava starenje kože i srčane bolesti do smanjenja rizika od razvoja karcinoma

U sjemenkama grožđa nalaze se visoke koncentracije vitamina E. Ilustracija

Zdravlje u kući

4.12.2019

Ulje sjemenki grožđa dosta je zdravo, smanjuje količinu masnoće u krvi i pomaže u obnavljanju ćelija kože, tvrde stručnjaci te ističu kako je ovo ulje jedno od najkvalitetnijih po sastavu vitamina i minerala te da je bogatije čak i od maslinovog.

U sjemenkama grožđa nalaze se visoke koncentracije vitamina E, flavonoida, linolenske kiseline i antioksidans oligomerni proantocijanidinov kompleks. Standardizirani ekstrakt sjemenki grožđa koristi se u liječenju niza zdravstvenih problema koji se povezuju sa štetom koju izazivaju slobodni radikali.

Osim toga, ekstrakt sjemenki grožđa koristi se u zaštiti od bakterijskih infekcija, poput one izazvane stafilokokom. Studije su potvrdile da ekstrakt sjemenki grožđa koristi u tretiranju mnogih kardiovaskularnih bolesti i tegoba. Ekstrakt ovih sjemenki pomaže i kod loše cirkulacije te kod povišenog holesterola.

Osim toga, smanjuje otekline nastale od različitih povreda te smanjuje simptome očnih bolesti povezanih s dijabetesom. Također, ubrzava nestanak edema nastalih nakon operativnih zahvata. Najčešće isticana prednost ekstrakta sjemenki grožđa je njegova antioksidativna vrijednost.

Najvredniji antioksidans u grožđu je oligomerni proantocijanidinov kompleks, koji se preporučuje u liječenju mnogih bolesti i stanja: od sprečavanja starenja kože, srčanih bolesti do smanjenja rizika od razvoja različitih oblika karcinoma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.