SAVJETI

Izbjegnite prejedanje vikendom

Da se to ne bi događalo, neophodno je napraviti plan ishrane

Prestanite jesti ispred TV-a. Ilustracija

Zdravlje u kući

4.12.2019

Dok radnim danima nekako i uspijevate kontrolirati unos kalorija, subotom i nedeljom to se pretvara u nemoguću misiju. Opušten je um, a s njim i apetit. Previše tijesta, slatkiša i pića, a premalo kretanja, vrlo brzo donose bolno suočavanje s poteškoćom da uskočite u farmerke koje su vam još do jučer bile komotne.

Da se to ne bi događalo, neophodno je napraviti plan ishrane i, naravno, odlučiti da ga se pridržavate i pred najvećim iskušenjima. Za početak, prestanite jesti ispred TV-a. Omiljenu poslasticu, umjesto da jedete direktno iz ambalaže, servirajte u zdjelu. 

A ako jedete van kuće, nastojte da u restoranu naručite manju porciju ili, ako je velika, da je podjelite s osobom s kojom ste došli. Zaboravite na grickalice, a to je najlakše učiniti ako ih uopće nemate u kući.

Umjesto toga, potrudite se da, u trenucima kada vas van vremena predviđenog za obrok spopadne želja za hranom, na stolu imate zdjelu svježeg voća, a u frižideru grčki jogurt koji obiluje proteinima.

Zapisujte šta, kada i zašto jedete i pijete tokom vikenda. Budete li zabilježili i šaku čipsa pojedenu u prolazu, znat ćete koje su vas kalorije koštale vitkosti i kasnije ćete nastojati da to izbjegnete.

Važno je i da ustanovite šta su okidači zbog kojih posežete za određenim namirnicama. Zapitajte se je li vam, dok gledate popodnevni film, neophodna zdjela kokica ili sladoled iz zamrzivača.

Nemojte vikende doživljavati kao jedinu šansu za uživanje u omiljenoj hrani. Ako neko jelo u kojem najviše uživate budete konzumirali tokom nekog radnog dana, shvatit ćete da ste subotom i nedeljom manje željni omiljenih poslastica.

Unos alkohola

Ograničite unos alkoholnih pića. Ilustracija

Stručnjaci za zdravu ishranu savetuju i da ograničite unos alkoholnih pića. Preporučuju da popijete najviše dva i da, poslije svakog, popijete čašu vode. Na taj način ne samo da ćete unijeti manje kalorij nego ćete i smanjiti šansu da jedete više nego što je potrebno, s obzirom na to da pojedina pića otvaraju apetit.

Budite aktivni

Podrazumijeva se da biste i vikendom trebali biti aktivni. Ilustracija

Podrazumijeva se da biste i vikendom trebali biti aktivni, možda ne istim intenzitetom kao radnim danima, ali svakako nastojte da vam se kretanje ne svodi na relaciju kuhinja - sofa i obrnuto. Prošetajte se s prijateljem, vozite bicikl...

Voće i voda

Jedite voće i povrće jer se brzo razgrađuju u organizmu. Ilustracija

Jedite voće i povrće jer se brzo razgrađuju u organizmu, kao i što mogu ubrzati vaš metabolizam. Također će dati potrebne nutrijente vašem tijelu. Pijte što više tekućine, po mogućnosti vode, jer je ona beskalorična i nećete se morati brinuti o kalorijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.