KORISNO Od davnina se koristi u liječenju najrazličitijih tegoba

Blagotvorni cimet

Cimet djeluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje

Zdravlje u kući
03.12.2019 17:24

Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2

Foto: Ilustracija

Cejlonski cimet od davnina se koristi u liječenju najrazličitijih tegoba. Za to su uglavnom zaslužna eterična ulja koja sadrži. Cimet djeluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Potiče probavu i cirkulaciju, pa se stoga upotrebljava kod slabe cirkulacije udova, edema, dijareje i gubitka apetita.

Također, djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče gibanje crijeva, smanjujući grčeve i nadutost. Pomaže i pri menstrualnim tegobama i infekcijama mokraćnog sistema. Budući da smanjuje nivoe holesterola i triglicerida te uravnotežuje nivoe šećera u krvi, cimet je čest sastojak različitih dijeta za mršavljenje. Njegov bogat okus može smanjiti i želju za slatkim.

Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2, jer utječe na osjetljivost na inzulin. Istraživanje, u kojem je učestvovalo približno 60 dijabetičara, pokazalo je da uzimanje grama cimeta na dan tokom 40 dana, može smanjiti nivoe glukoze za 18-29 posto, holesterola za 12-26 posto, a triglicerida za čak 25-30 posto.

Komentari

NA VRH