LIJEKOVI

Vaginalete šta liječe i kako se koriste

Važni savjeti za korišćenje vaginaleta, koje vam ginekolozi do sada možda nisu rekli

Često će i ginekolog preporučiti uzimanje lijeka „prema uputama“. Ilustracija

Zdravlje u kući

29.11.2019

Vaginalne infekcije su česta pojava. Kada je o njima riječ, mnogo je pitanja, a premalo odgovora. 

Za početak je važno znati da liječenje od infekcija i bakterija iziskuje liječenje oba partnera i to najčešće lijekovima koji se primjenjuju lokalno.

Primjenjivati lijek „lokalno“ u ginekologiji često znači staviti ga u rodnicu. Ponekad oko ovih uputa ima nejasnoća, posebno u žena, mahom mlađih, koje se još nisu susrele s takvim vidom liječenja.  

Nejasnoće proizlaze i iz činjenice kako se lijekovi za intravaginalnu primjenu zapravo ne razlikuju od onih koji se primjenjuju na druge načine - ni po pakiranju, ni po izgledu tableta/kreme, ni po duljini trajanja terapije, ni po sastavu itd. 

Često će i ginekolog preporučiti uzimanje lijeka „prema uputama“. Još više nedoumica stvaraju lijekovi u vidu tableta koji se mogu uzimati i na usta, a mogu se stavljati i u rodnicu. Situacija, kako vidimo, nije ni malo jednostavna.

Lijekovi, s obzirom na razlog (indikaciju) i način uzimanja imaju različite oblike, a lijekovi za intravaginalnu primjenu najčešće su u obliku tableta (vaginaleta) i kreme za rodnicu. Ima i kupki za intravaginalnu primjenu, koje su najčešće neki vid antiseptika i zapravo su dodatak liječenju.

Vaginalete i kreme za intravaginalnu primjenu su antibiotici i antimikotici (samostalno, ili u kombinacijama) te hormoni koje je s obzirom na kliničku sliku i rezultate dijagnostičkih pretraga potrebno uzimati lokalno:

1. vaginalete i intravaginalne kreme koje u sastavu imaju antibiotik(e) i/ili antimikotik, prepisuju se kod genitalnih upala,

2. kreme s estrogenima prepisuju se ženama u menopauzi radi ciljanog postizanja i održavanja primjerene vlažnosti sluznice rodnice, kako onima u "redovnoj" menopauzi, tako i onima u prijevremenoj i iatrogenoj menopauzi,

3. tablete/vaginalete s gestagenima prepisuju se trudnicama s prijetećim pobačajem, uzimaju se i peroralno (na usta) i vaginalno (u rodnicu).

Često vaginalne tablete i kreme imaju u pakiranju i aplikator za postavljanje, pa zabune oko primjene najčešće nema. No često vaginalete (rjeđe kreme) koje će se primjenjivati intravaginalno aplikatora nemaju, pa se desi da bolesnica popije vaginaletu, odnosno kremu primjeni izvan rodnice. Ništa se strašno u tom slučaju neće desiti (greška nije smrtonosna), no lijek neće imati učinak kakav se od njega očekuje.

Vaginalete i kreme za intravaginalnu primjenu koriste se različito dugo, prema različitim shemama, npr. jedna svaku drugu večer ili nekoliko puta sedmično; dvije i više tableta više puta dnevno; tokom sedam dana, dvije sedmice ili mjesecima. 

1. Vaginalete valja stavljati u rodnicu navečer prije spavanja, dovoljno duboko (uvesti oprezno u rodnicu aplikator ili prstom gurnuti vaginaletu što dublje). S obzirom na to da se ona topi, žene moraju biti spremne na pojačani iscjedak, zbog čega se savjetuje korišćenje dnevnih uložaka.

Naravno da prije stavljanja treba dobro oprati ruke, ali i spolovilo te analnu regiju. U trudnoći se savjetuje poseban oprez, dovoljno je vaginaletu staviti oko 5 centimetara od ulaza.

Neke se vaginalete mogu koristiti i u vrijeme menstruacije, što piše u uputama za pojedini lijek. Ne savjetuje se kupati (bazen, kada, more...) dok traje liječenje vaginaletama.

Ako su vam prepisali tvrde vaginalete, savjetuje se da ih malo namočite, dok mekane vaginalete ne bi trebalo.

Pri stavljanju vaginaleta savjetuje se naći položaj koji može osigurati lakše umetanje. Najbolji je čučeći položaj, a ako tako ne možete, lezite na leđa. Također, jednu nogu možete osloniti na rub kade, kako biste napravili prostora za namještanje vaginalete.

2. Valja razlikovati lijekove koji se stavljaju u rodnicu kako bi se resorbirali kroz tkivo rodnice u krv (kontracepcijski prsten, druge vrste lijekova) i lijekove koji djeluju lokalno na uzročnike upale u rodnici. Kada se govori o vaginaletama, najčešće se misli na ove druge lijekove.

Na tržištu postoje mnogi preparati. Razlikujemo monokomponentne (samo jedna djelatna tvar - Lomexin, Canesten, Plimycol, Medazol, Arilin Rapid) i višekomponentne (dvije ili više djelatnih tvari - Geonistin, Macmiror, Polygynax) vaginalete.

Lomexin, Canesten i Plimycol djeluju uglavnom na gljivicu, Medazol i Arilin Rapid na anaerobne bakterije i stanje koje zovemo bakterijskom vaginozom te na trihomonas, dok višekomponentni lijekovi djeluju na gljivicu i razne bakterije. 

3. Mnoge žene prekinu liječenje prerano, odnosno čim im je bolje, zato se preferiraju vaginalete koje se stavljaju jednokratno. Svakako je nužno držati se uputa o duljini primjene i vremenu kada se vaginaleta stavlja u rodnicu.

4. Bez recepta se izdaju vaginalete Lomexin, Canesten i Plimycol. Iako nije vjerovatno da bi produljeno liječenje štetilo, ako nakon provedene terapijske doze pacijentica ne osjeti poboljšanje, valja razmotriti dijagnozu zbog koje su vaginalete propisane i javiti se na ponovni pregled.

5. U vrijeme korištenja vaginaleta spolni odnos nije zabranjen, ali se ne preporučuje zbog nelagode koju žena osjeti, a koja je povezana s upalom. Uz preporuku liječnika vaginalete se koriste i u trudnoći.

- Vaginalete treba koristiti samo po preporuci ginekologa (naročito pri prvoj upotrebi). Također, treba voditi računa pri upotrebi vaginaleta kod trudnica i dojilja, jer im se pojedine vrste vaginaleta ne preporučuju.

- Treba voditi računa kada se vaginalete upotrebljavaju zajedno sa nekim drugim lijekovima jer u nekim slučajevima može doći do neželjenih efekata.

- Kako bi lijek doista imao učinak kakav se od njega očekuje, potrebno ga je uzimati na pravi način. Zato se nemojte ustručavati pitati nadležnog ginekologa za detaljna objašnjenja o preporučenoj terapiji i načinu primjene lijeka i očekivati jasne upute od apotekara, jer ćete od njega najčešće dobiti upute kako trebate postupiti prema uputama ginekologa.

- Pacijenticama koje same kupuju bezreceptno vaginalete savjetuje se da se dobro informiraju o sastavu, naročito ako su imale bilo kakve alergijske reakcije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.