ORDINACIJA Prednosti CEREC CAD CAM sistema

Zub će osim savršenog i prirodnog izgleda dobiti potpunu funkcionalnost

Posebna pažnja posvećuje se odabiru boje i individualnim osobnostima zuba koji se izrađuje

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
01.12.2019 15:24

Proces kristalizacije materijala provodi se zasebno ili simultano

Foto: Ilustracija

Od početka kliničke primjene CEREC CAD CAM sistema, pacijentima je ugrađeno više od 28 miliona radova čija je uspješnost 95 posto.

Posebna pažnja posvećuje se odabiru boje i individualnim osobnostima zuba koji se izrađuje. Dobar estetski rezultat ovisi o više faktora.

Veličina i oblik

Osim boje, to su veličina, oblik i položaj zuba, koji moraju biti usklađeni s estetikom i proporcijama lica. Nakon provjere zagriza, površina restauracije karakterizira se IPS e.max bojama te se dodaju linije rasta, jamice i ostale individualne karakteristike zuba koje se određuju u skladu sa susjednim zubima i željama pacijenta. 

Proces kristalizacije (otvrdnjavanja) materijala provodi se zasebno ili simultano s procesom individualizacije bojama.

  •  Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: Avaz

Postupkom kristalizacije postižu se fizikalna svojstva keramike slična fizikalnim svojstvima prirodnog zuba. Nakon individualizacije IPS e.max CAD Cristall/Shades and Stains, nanosi se IPS e.max CAD Crystall./Glaze Spray koji daje završni sjaj rekonstrukcije.

Opisani postupci provode se u peći za pečenje keramike koja ima programe unaprijed postavljenog pečenja, kristalizacije i glaziranja razvijene za proizvode Ivoclar Vivadent.

Temperatura pečenja je 850 stepeni. Pasta za pečenje nanosi se na IPS e.max CAD Crystallization Tray podložak, a restauracije se postavljaju na nju.

Liječenje korijena

U slučaju krunica, pasta se nanosi direktno u kavitet, potporni klin je pritisnut u pastu te postavljen direktno na podložak za pečenje. 

Ako se odlomila cijela stijenka zuba ili je zub toliko pokvaren da ga nije moguće rekonstruirati plombom, CAD CAM izrada keramičkog inleya ili onlaya najbolji je način za nadoknađivanje izgubljenog dijela zuba.

Nakon liječenja korijena zuba, izradom keramičke navlake (krunice), zub će osim savršenog i prirodnog izgleda dobiti potpunu funkcionalnost, a izliječeni korijen na najbolji će način biti zaštićen od daljnjeg propadanja.

Privremeni ili trajni most

CEREC CAD CAM je nezaobilazan nakon ugradnje implantata ili za izradu zubnog mosta. U svaki implantat nakon procesa cijeljenja ugrađuje se nadogradnja koja služi za prihvat navlake (krunice). Korištenjem CAD CAM-a moguće je izraditi individualnu nadogradnju koja je potpuno prilagođena s obzirom na položaj, veličinu i izgled budućeg zuba. Ako se zubi koji nedostaju nadoknađuju izradom zubnog mosta, pacijent u istoj posjeti dobiva privremeni ili trajni most, ovisno o protokolu liječenja.

Komentari

NA VRH