ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Niske vrijednosti šećera u krvi

Simptomi: omaglice, vrtoglavice, drhtanja, preznojavanja, osjećaja gladi, slabosti, glavobolje pa i gubitka svijesti

Hitno stanje u kojem možete pomoći vašem prijatelju je HIPOGLIKEMIJA. Ilustracija

Zdravlje u kući

28.11.2019

Imam obilne menstruacije, s endometrijem i do 2,5 cm. štitnu žlijezdu pratim već pet godina, TSH zna biti i do 7, a ostali hormoni su uredni. Imam veliki čvor na desnom režnju, punktiran, status je uredan. Nisam liječena za ginekološki poremećaj jer ga uvijek svrstavaju u hormonalne koje, kako navode, vjerovatno izaziva štitna žlijezda, a štitna se ne tretira jer „nemam subjektivnih tegoba“. Je li to dvoje povezano?

- Niste napisali koliko imate godina (početak menopauze?), a TSH je povišen i vjerovatno imate subkliničku hipotireozu koja može davati obilne menstruacije (izazvati tešku anemiju). U svakom slučaju, javite se endokrinologu zbog terapije (ako ste mlađa žena, visoke vrijednosti TSH bit će otežavajuća okolnost za začeće).


Doc. dr. Azra Bureković. Avaz

Prijatelj mi ima dijabetes tip 1. Mene zanima koja su „hitna stanja“ kod dijabetesa? Da se njemu sada nešto dogodi, primjerice hipo ili hiperglikemija, šta ja mogu uraditi da mu pomognem? Šta je najbolje dati mu?

- Hitno stanje u kojem možete pomoći vašem prijatelju je HIPOGLIKEMIJA - niske vrijednosti šećera u krvi, niže od 4,0 mmol/l sa simptomima: omaglice, vrtoglavice, drhtanja, preznojavanja, osjećaja gladi, slabosti, glavobolje pa i gubitka svijesti. Ako je svjestan, dajte mu da popije neki sladak napitak (sok, kola, 2-3 kocke čokolade, šećera i sl.), a poslije toga neki sendvič. Ako je bez svijesti, s unutrašnje strane usana i obraza utrljajte rastvoren šećer s malo vode, džem ili med i pozovite Hitnu pomoć.


U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista estetsko-rekonstruktivne hirurgije. Pitanja šaljite na e-mail [email protected].


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.