SAVJETI

Smanjite vrijeme čišćenja

Ako prije stavljanja u mašinu za suđe isperete tanjire i lonce, gubite vrijeme

U domu postoje stvari koje se jednostavno čiste previše. Ilustracija

Zdravlje u kući

26.11.2019

Većinu ljudi raduju informacije o tome kako smanjiti vrijeme čišćenja, a pri tome zadržati čist i uredan dom.

No rijetki su svjesni kako u domu postoje stvari koje se jednostavno čiste previše, tvrde stručnjaci. 

1. Odjeća - Ako vam se čini da puno vremena provodite uz veš-mašinu, vjerovatno prečesto perete svoju odjeću. Ako nemate zaista prljav posao, pretjerano se znojite ili vam hrana pada dok jedete, većinu odjeće možete nositi više od jedanput. Naravno, iznimka su donje rublje, čarape i odjeća za vježbanje te sve drugo što se nosi direktno na nago tijelo. To treba prati nakon svake upotrebe.

No, zamislite koliko biste manje posla imali kada svaki član porodice ne bi bacio majicu na pranje nakon samo jednog nošenja. Pri tome ćete uštedjeti vodu, struju i novac, kao i sredstva za pranje rublja.

2. Prljavo suđe - Ako prije stavljanja u mašinu za suđe isperete tanjire i lonce, gubite vrijeme. Čak i nakon pranja takvo posuđe neće biti posve čisto. Tablete za mašinu za suđe sadrže enzime koji se hvataju za čestice hrane te se tu razgrađuju i uništavaju prljavštinu.

Ako prije stavljanja u perilicu isperete posuđe, enzimi se nemaju za što uhvatiti i jednostavno propadnu. Razmislite o vodi koju potrošite prethodnim ispiranjem. Možete godišnje uštedjeti najmanje 22.700 litara vode.

3. Lusteri - Čisti lusteri daju više svjetla, no ako ih čistite od prašine svake sedmice, vrijeme je da usporite. Možete ih očistiti jedanput u mjesecu, a to vrijedi i za ventilatore.

Zbog svoje veličine deke i pokrivači prava su gnjavaža kada se radi o pranju. Stoga, ako nemate ljubimce koji na njima spavaju, ne trebate ih prati sedmično. Umjesto toga, možete ih oprati na kraju svake sezone.

Zimska odjeća

Redovno četkajte da izbacite prašinu i nečistoće. Ilustracija

Ako želite uštedjeti na računima za hemijsku čistionicu, imajte na umu da većinu kaputa možete odnijeti na čišćenje jedanput u sezoni i to će im biti dovoljno. Tajna izbjegavanja čistionice je u tome da primijetite mrlje i očistite ih što prije kako se ne bi uvukle u materijal, a zatim da nakon svakog nošenja objesite kaput na odgovarajući način. Koristite četku te ga redovno četkajte da izbacite prašinu i nečistoće.


Zavjese

Zavjese ne treba prati često. Ilustracija

Zavjese ne treba prati često. Dovoljno je jedanput godišnje. Ako vas brine prašina, možete ih skinuti i ubaciti u sušilicu te odabrati ciklus samo zrak kako biste uklonili prašinu, pa čak i poravnali eventualne neželjene nabore. Ne koristite vrući zrak jer bi on mogao prouzrokovati skupljanje tkanine.

Tepisi

Tepihe i tapacirani namještaj dovoljno je temeljito očistiti jedanput godišnje. Ilustracija

Tepihe i tapacirani namještaj dovoljno je temeljito očistiti jedanput godišnje. Bilo bi idealno da to prepustite profesionalcima koji će koristiti paru i proizvode za čišćenje upravo takvih predmeta, no to nije izgovor da najmanje jedanput u sedmici ne usisate temeljito sve tepihe i tapacirano pokućstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.