SAVJETI Postoje stvari koje se čiste previše

Smanjite vrijeme čišćenja

Ako prije stavljanja u mašinu za suđe isperete tanjire i lonce, gubite vrijeme

Piše: Zdravlje u kući

U domu postoje stvari koje se jednostavno čiste previše

Foto: Ilustracija


Većinu ljudi raduju informacije o tome kako smanjiti vrijeme čišćenja, a pri tome zadržati čist i uredan dom.

No rijetki su svjesni kako u domu postoje stvari koje se jednostavno čiste previše, tvrde stručnjaci. 

1. Odjeća - Ako vam se čini da puno vremena provodite uz veš-mašinu, vjerovatno prečesto perete svoju odjeću. Ako nemate zaista prljav posao, pretjerano se znojite ili vam hrana pada dok jedete, većinu odjeće možete nositi više od jedanput. Naravno, iznimka su donje rublje, čarape i odjeća za vježbanje te sve drugo što se nosi direktno na nago tijelo. To treba prati nakon svake upotrebe.

No, zamislite koliko biste manje posla imali kada svaki član porodice ne bi bacio majicu na pranje nakon samo jednog nošenja. Pri tome ćete uštedjeti vodu, struju i novac, kao i sredstva za pranje rublja.

2. Prljavo suđe - Ako prije stavljanja u mašinu za suđe isperete tanjire i lonce, gubite vrijeme. Čak i nakon pranja takvo posuđe neće biti posve čisto. Tablete za mašinu za suđe sadrže enzime koji se hvataju za čestice hrane te se tu razgrađuju i uništavaju prljavštinu.

Ako prije stavljanja u perilicu isperete posuđe, enzimi se nemaju za što uhvatiti i jednostavno propadnu. Razmislite o vodi koju potrošite prethodnim ispiranjem. Možete godišnje uštedjeti najmanje 22.700 litara vode.

3. Lusteri - Čisti lusteri daju više svjetla, no ako ih čistite od prašine svake sedmice, vrijeme je da usporite. Možete ih očistiti jedanput u mjesecu, a to vrijedi i za ventilatore.

Zbog svoje veličine deke i pokrivači prava su gnjavaža kada se radi o pranju. Stoga, ako nemate ljubimce koji na njima spavaju, ne trebate ih prati sedmično. Umjesto toga, možete ih oprati na kraju svake sezone.

Više o temi

ISTRAŽIVANJA
Kućanski poslovi produžuju život
SAVJETI
Dom blista, a vi ste FIT

Više o:

Čišćenje Kuća
NA VRH

Komentari