SAVJETI

Kada i zašto treba zatražiti pomoć kardiologa

Većina pacijenata misli da ljekara treba vidjeti samo kad se ne osjećaju dobro ili odgađaju odlazak u ordinaciju

Imate li bilo kakvih dilema o tome, obavezno se javite kardiologu. Ilustracija

Zdravlje u kući

24.11.2019

Većina pacijenata misli da ljekara treba vidjeti samo kad se ne osjećaju dobro ili odgađaju odlazak u ordinaciju čekajući redovno godišnji pregled kako bi postavili pitanja o svojim simptomima.  

Tako se gubi dragocjeno vrijeme koje može biti presudno u liječenju i prognozi bolesti. Kad je riječ o zdravlju srca nekoliko je glavnih razloga zbog kojih bi trebalo zatražili pomoć kardiologa:

1. Preporuka porodičnog ljekara: ako vam vaš ljekar primarne zdravstvene zaštite preporuči da odete kardiologu, svakako to učinite. Ne oklijevajte.

2. Bol u grudima: to je prilično širok pojam koji može imati niz uzroka. Imate li bilo kakvih dilema o tome, obavezno se javite kardiologu.

3. Osjećaj nedostatka zraka ili gušenje pri manjem naporu, naročito ako je novonastalo, može biti uzrokovano ozbiljnim srčanim bolestima i to je razlog zbog kojeg biste obavezno trebali otići kardiologu.

4. Novonastala srčana aritmija: bilo da se radi o srčanim preskocima, ubrzanom ili usporenom srčanom ritmu sa simptomima ili bez njih, treba učiniti odgovarajuću kardiološku obradu radi isključenja životno opasnih aritmija.

5. Pozitivna porodična anamneza: ako neko u vašoj porodici ima ili je imao problema sa srcem, trebate biti svjesni simptoma srčanih bolesti i porazgovarati s kardiologom o njima.

Velik je spektar srčanih bolesti koje imaju genetsku predispoziciju i u skladu s tim kardiolog će odrediti odgovarajuće slikovne i laboratorijske pretrage koje će pomoći u postavljanju dijagnoze i donošenju preporuka.

6. Povišen ukupni holesterol: ukupni holesterol je zbroj svih holesterola u krvi. Što je veći vaš ukupni holesterol, veći je i rizik za bolesti srca (nivoi holesterola od 5 mmol/L ili više) pa bi u tom slučaju također bilo poželjno obaviti pregled kod kardiologa.

7. Povišen krvni pritisak: sve vrijednosti veće od 135/85 mmHg zahtijevaju odlazak liječniku.

8. Ako ste aktivni ili bivši pušač: pušenje je velik faktor rizika za bolesti srca. Smanjuje dotok kisika u srce i povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca te dovodi do poremećaja zgrušavanja krvi i oštećenja stanica koje oblažu arterije. Zbog toga je potreban veći oprez i češći pregledi.

9. Ako ste dijabetičar: dijabetes može pridonijeti bolestima srca. Stoga, ako imate i povišen šećer, a pritom i netipične simptome koji bi mogli ukazivati na srčane probleme, odmah morate otići kardiologu.

10. Ako počinjete novi program vježbanja: imate li više od 40 godina i počinjete novi program vježbanja, kardiolog može provjeriti zdravlje srca i preporučiti najbolje vježbe za vas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.