SAVJETI

Olakšajte sebi peglanje odjeće

Vrijedi provjeriti neke od trikova koje stručnjaci za održavanje doma preporučuju

Vrijedi provjeriti neke od trikova koje stručnjaci preporučuju. Ilustracija

Zdravlje u kući

21.11.2019

Peglanje je, vjerovatno, najomraženiji kućanski posao i malo je onih koji rado uzimaju peglu u ruke. Stoga vrijedi provjeriti neke od trikova koje stručnjaci za održavanje doma preporučuju da bi odjeća nakon sušenja bila bez nabora, kako biste izbjegli potrebu za peglanjem.  Oni su otkrili nekoliko savjeta, pri čemu će vam pomoći neki sastojci koje sigurno uvijek imate kod kuće. 

1. Pošpricajte rublje sirćetom i vodom - Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u omjeru 1 prema 3 u bočici za špricanje pa pošpricajte po suhom rublju. Pustite da se osuši i većina nabora bi trebala nestati. Osim toga, alkohol je dezinfekcijsko sredstvo, pa je to odličan način da osvježite odjeću prije idućeg pranja. 

2. Ubacite kockicu leda u sušilicu – Ako ste među sretnicima koji posjeduju sušilicu, ubacite u bubanj s rubljem kockicu leda i postavite tajmer na 10 minuta. Vrućina će pomalo otapati led i tako će se otpuštati para, što će imati učinak na ravnanje nabora dok se vi bavite važnijim stvarima.

3. Postavite foliju ispod odjeće dok peglate - Evo odličnog trika da sebi olakšate peglanje i odjednom ispeglate odjeću s obje strane. Postavite ispod odjeće aluminijsku foliju za kolače, koja će privući toplinu i doprinijeti tome da se izravna i rublje s druge strane dok peglate jednu. Tako ćete barem uštedjeti malo vremena.

4. Pomozite sebi čajnikom - Manje komade odjeće, kao što su potkošulje, majice, šalovi i slično, možete objesiti iznad čajnika u kojem je vrući čaj, kako bi para nabrzinu dohvatila rublje i tako doprinijela tome da se nabori izravnaju.

Da biste brzo riješili nabore na odjeći koju morate odjenuti, objesite je na vješalicu i lagano pošpricajte običnom vodom. Potom je kratko isfenirajte fenom za kosu na visokoj temperaturi, što je najbolja alternativa peglanju.

Objesite odjeću umjesto da je slažete

Pažljivo objesite rublje u ormar. Ilustracija

Kada složene majice ili košulje počnete vaditi iz ormara, velike su šanse da će za nekoliko dana sve biti izgužvano. Zato komade koji su osjetljiviji na gužvanje radije objesite na vješalicu, jer će tako duže ostati uredni. Pri tome je pametno da pažljivo objesite rublje u ormar odmah nakon što ga izvučete iz sušilice jer će tako dugo ostati ravno i uredno. 

Iskoristite peglu za kosu

Pripazite da peglu ne držite predugo na odjeći. Ilustracija

Veće nabore na odjeći izravnajte nabrzinu peglom za kosu. Time neće nestati manji nabori, no one vidljive možete skroz izravnati pa će odjeća izgledati urednije. No, pripazite da peglu ne držite predugo na odjeći.


Nemojte presušiti rublje

Presušeno rublje teže je ispeglati. Ilustracija

Da biste uštedjeli vrijeme za peglanje, nemojte presušiti rublje, bez obzira na to sušite li ga na zraku ili u sušilici, jer je presušeno rublje teže ispeglati. Ako vam se to dogodi, lakše i brže ćete ga ispeglati ako ga prije toga malo navlažite vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.