SAVJETI

Neka vam lice uvijek izgleda odmorno

Važno je redovno raditi eksfolijaciju kako biste uklonili mrtve stanice

Laganim kružnim potezima prema gore svaki dan izmasirajte lice. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.11.2019

Korejke su poznate po predivnoj porcelanskoj koži pa ne čudi da je njihova rutina njege kože privukla i globalnu pažnju. 

K-beauty, kako se danas popularno zove, može se nazvati dijelom korejske kulture. Majke od najranijih dana uče svoje kćerke kako se umivati i brinuti o koži, što uključuje određene kozmetičke proizvode, ali i prehranu te stil života.

Mlade Korejke, naprimjer, nose kišobrane za vrijeme sunčanog dana kako bi se zaštitile od UV zraka i neželjenih mrlja po koži. Osim što je kožu potrebno hidrirati tokom cijele godine, stručnjaci donose i nekoliko savjeta iz korejske beauty rutine pomoću kojih će uvijek biti odmorno lice.

1. Redovna eksfolijacija - Ljudi dnevno izgube oko 10 milijardi mrtvih stanica kože, što je prosječno 23 kilograma tokom života. Zbog toga je važno redovno raditi eksfolijaciju kako bi sev uklonile mrtve stanice i dozvolilo novim stanicama da dođu do površine kože.

Eksfolijacija može biti hemijska ili mehanička. Najjednostavniji način koji sebi može priuštiti bilo ko jeste mehanička eksfolijacija pomoću peškira umočenog u toplu vodu. Laganim kružnim potezima prema gore svaki dan izmasirajte lice za nevjerovatno glatku kožu.

2. Nahraniti kožu superhranom - Od svih kozmetičkih proizvoda u Koreji maske za lice vjerovatno su najpopularnije. Najprirodnija maska za lice koju možete pronaći vjerovatno je ona od zdrave hrane. Superhrana je dobra za zdravlje, ali i za primjenu na koži. To su maske za lice napravljene od vlakana dobivenih iz celuloze stabla eukaliptusa, a možete odabrati masku od paradajza, mrkve, kokosa, avokada i brojne druge.

Boja usana dobar je pokazatelj zdravlja, pa tako blijede usne mogu ukazivati na nedostatak vitamina u organizmu, a u ekstremnim slučajevima čak i na rak kože. Prirodna boja i zdrave usne pomladit će izgled cijelog lica pa ih je važno redovno hidrirati.

Masaža za vrijeme tuširanja

Isprobajte masažu lica za vrijeme tuširanja. Ilustracija

Isprobajte masažu lica za vrijeme tuširanja. Počevši od čela, kružnim pokretima prstiju masirajte lice prema obrazima sve do donje vilice. Masaža će potaknuti cirkulaciju, a vodena para otvoriti pore. Za dodatnu hidratizaciju iskoristi ulje, naprimjer ricinusovo ili bademovo.

Korisni spojevi

Čaj od ječma ima brojne zdravstvene pogodnosti z. Ilustracija

Čaj od ječma ima brojne zdravstvene pogodnosti zbog visokih koncentracija vitamina A i C, raznih antioksidansa, aminokiselina, selena, melatonina i triptofana. Ovi korisni spojevi mogu poboljšati elastičnost kože i pomoći vam da zadržite mladolik izgled.

Masna krema

Posvetite se svom licu i dobro nahranite kožu. Ilustracija

Prije spavanja posvetite se svom licu i dobro nahranite kožu. Ponekad je dobro, čak i ako imate masniju kožu, nanijeti i masniju kremu kako bi lice ujutro bilo blistavo. Noć je dovoljno duga da koža upije sve potrebne i hranljive sastojke iz kreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.