KORISNO

Ovo je najzdravije voće na svijetu

Dokazano smanjuje rizik od pojave raka pluća

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave raka pluća. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.11.2019

Zimi su jabuke često na jelovniku, a mogu se jesti svježe, pečene, kuhane, kao dodaci raznim kolačima… Istraživanja su pokazala da su upravo jabuke značajan izvor flavonoida u prehrani. Kad god je moguće, treba jesti neoguljene jabuke, jer njihova je kora pravi koncentrat antioksidansa.

Jabuke dokazano smanjuju rizik od pojave raka pluća te rezultati naučnih istraživanja preporučuju svaki dan pojesti barem jednu jabuku. Također, bogata je vitaminom C, koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 posto od dnevne potrebe.

Pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sistema smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara, dok sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sistema te smanjuje rizik od pojave astme i bronhijalnu osjetljivost.

Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju za 28 posto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom, koji otapa šećer u krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.