SAVJETI

Evo zašto je važno vodite računa o neverbalnoj komunikaciji

Važno je da se trudite da stojite ili sjedite uspravnih leđa

Važno je da se trudite da stojite ili sjedite uspravnih leđa. Ilustracija

Zdravlje u kući

19.11.2019

Ako želite da ostavite dobar utisak na ljude koje ne poznajete, a do čijeg vam je mišljenja stalo, trebalo bi da vodite računa ne samo o verbalnoj, već i o neverbalnoj komunikaciji. Stručnjaci za ovu oblast nude savjete kako da vaše tijelo govori umjesto vas.

Važno je da se trudite da stojite ili sjedite uspravnih leđa kako bi se vidjelo da imate stav.

Nemojte, naravno, ni da pretjerujete s tim, jer ako su vam leđa previše ravna, ostavit ćete utisak uštogljene osobe, koja se nalazi u neprijatnoj pozi.

Ako se nalazite u društvu jedne osobe, nemojte, također, da držite prekrštene ruke ispod grudi, jer ćete tako djelovati kao neko ko se brani. Ako tako nastupate u velikom društvu, opet je pogrešno, jer ćete pokazati da ste običan poslušnik.

Stučnjaci napominju i da ćete, ako izbjegavate pogled oči u oči, ostaviti utisak nezainteresiranosti. Ali, nije dobro ni da buljite u sagovornika, jer ćete izgledati zastrašujuće. Preporučuje se da ga gledate u oči kad izgovarate riječi, u intervalima od 50 do 60 sekundi pa da skrenete pogled u trenutku kad formulirate misli.

Da biste drugoj strani pokazali da ste zainteresirani za ono što vam priča, lagano se nagnite ka njemu. No, nemojte ni u tome pretjerivati, jer ćete tako ući u njegov prostor, a to je nepristojno. Također, izbacite grudi i stavite ruke na bokove, nikako na lice i oko usta. Tako ćete izgledati moćno i samouvjereno.

Kad ste nervozni, imate naviku ubrzavati govor i pojačano gestikulirati rukama. Takvo ponašanje očito je svakom promatraču, a dojam koji ostavljamo, neće biti pozitivan. U takvim situacijama, bolje je usporiti, nekoliko puta duboko udahnuti i krenuti ispočetka.

Stisak ruke

Čvrst stisak ruke potez je kojim ćete ostaviti ubojit prvi dojam. Ilustracija

Iako se spominjalo nebrojeno puta, i dalje postoje ljudi čiji će vas stisak ruke, jednostavno, natjerati da se okrenete i odete. Čvrst stisak ruke, u kombinaciji s kontaktom očima te kimanjem glavom u znak odobravanja, potez je kojim ćete ostaviti ubojit prvi dojam. Slabašan stisak ruke često se pripisuje osobama mlakog karaktera, zato ne zaboravite ovu važnu i jednostavnu stavku kod svakog sljedećeg upoznavanja. 

Treptanje

Ako je osoba odsutna prilikom razgovora ili se dosađuje, brzina i učestalost treptanja će se ubrzati. Ilustracija

Naučno je dokazano da žene brže i češće trepću nego muškarci, pogotovo kad zavode. No, još se ponešto skriva iza brzih treptaja. Ako je osoba odsutna prilikom razgovora ili se dosađuje, brzina i učestalost treptanja će se ubrzati. Važno je prepoznati ovakve znakove i promijeniti temu dok za to još ima vremena.

Uspravan hod

Uspravan hod može vas učiniti vjerodostojnijim. Ilustracija

Iako se čini jednostavno, zapravo je daleko od toga. Možda se čini nebitnim, ali ubrzo ćete primijetiti znatno pozitivnije prve dojmove prilikom upoznavanja. Osim toga, prema časopisu “Scientific American”, uspravan hod može vas učiniti vjerodostojnijim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.