KUHANJE

Kad je bolje glatko, a kad oštro brašno

Obje vrste dobivaju se finim mljevenjem pšenice, a razlikuju se po krupnoći čestica

Bez brašna, pečenje je nezamislivo. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.11.2019

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno, nije pitanje koje muči samo početnike u kuhinji. I oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio odličan.  

Bez brašna, pečenje je nezamislivo. Obje vrste brašna, i glatko i oštro, dobivaju se finim mljevenjem pšenice, a razlikuju se po krupnoći čestica. S obzirom na to da se sastoje samo od jezgre zrna, siromašna su vitaminima i mineralima, ali zato imaju drugu prednost - odlična su za pečenje.

No, kako bi tijesto koje treba biti prhko, to zaista i bilo, treba znati koje brašno upotrijebiti.

Tako se, naprimjer, za razvučeno tijesto, poput onoga za pite i štrudle, koristi glatko brašno, kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno idealno je za njoke, kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohovanje. Od njega nastaje hrskava korica.

No, ne slažu se baš svi oko ove općenite podjele pa se tako biskviti nekad peku i s glatkim brašnom. Takvi biskviti manje su suhi od onih s oštrim brašnom, ali kako se čestice glatkog brašna više lijepe jedna za drugu nego što je to slučaj kod oštrog brašna, veća je i mogućnost da biskvit splasne.

Ali, ako poznajete dobro svoju rernu i ako imate provjeren recept, ni s tim ne bi trebalo biti problema. 

Dilema je prisutna i kad su u pitanju palačinke. Neki ih prave s glatkim, neki s oštrim brašnom, a neki sa mješavinom te dvije vrste brašna.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.