ZDRAVLJE

Imate li manjak vitamina B12, provjerite

Kako starimo, sposobnost našeg tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane postupno se smanjuje

Jedan od najvažnijih nutrijenata je vitamin B12. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.11.2019

Jedan od najvažnijih nutrijenata je vitamin B12. Potreban je i ljudima i životinjama kako bi normalno funkcionirali. Vitamin B12 učestvuje u brojnim procesima u tijelu, uključujući sintezu DNK, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja omogućava provođenje signala kroz nervni sistem.  

Ali, kako starimo, sposobnost našeg tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane postupno se smanjuje. Ako tijelu nedostaje vitamin B12, dolazi do nastanka perniciozne anemije i deficita krvnih zrnaca. Nedostatak vitamina B12 može utjecati na ljude svih uzrasta. Najčešće se javlja kod žena u dobi između 40 i 60 godina te kod vegetarijanaca i vegana. 

Postoji nekoliko signala koje vam organizam šalje ukoliko mu nedostaje vitamina B12. Umor je jedan od prvih takvih znakova, a pojavljuje se zbog toga što se vaše tijelo oslanja na vitamin kako bi stvorilo crvene krvne stanice koje prenose kisik do organa. Bez dovoljno kisika, osjećat ćete se umorno bez obzira na to koliko ste dugo spavali.

Svakodnevni osjećaj iscrpljenosti može se javiti kao posljedica mnogih bolesti i stanja pa ne možete odmah pretpostaviti da je u pitanju manjak vitamina B12. Prije konzumacije bilo kakvih suplemenata, najprije se konsultirajte s vašim ljekarom. 

Kada im nedostaje vitamina B12, neke osobe osjećaju kako im elektricitet prolazi kroz tijelo od glave do pete, a drugi osjećaju trnce i ukočenost. Riječ je neobičnim stanjima koja su rezultat oštećenja živaca. Oštećenje živaca uzrokovano je niskim nivoom kisika u stanicama.

Zato, ako osjetite da vam je dio tijela utrnuo bez povoda ili osjetite snažne trnce u nekom dijelu tijela, javite se ljekaru.

Također, ako je vaš ten poprimio žuti ton, vjerovatno se radi o manjku vitamina B12. Jer, uz njegov nedostatak crvene krvne stanice postaju krhke i uzrokuju otpuštanje bilirubina koji koži daje žutu boju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.