DETROIT

Tinejdžer postao prvi pacijent kojem su zbog e-cigareta transplantirali pluća

Ono što sam vidio na nalazu pluća, nikad prije u svojoj karijeri nisam vidio, kazao ljekar iz bolnice „Henry Ford“

Nalazi su pokazali da su mu pluća jako oštećena. Agencija

Z.K. / Daily Mail

14.11.2019

Tinejdžer iz Detroita je postao prvi pacijent kojem su zbog e-cigareta transplantirali pluća. On je 5. septembra primljen u lokalnu bolnicu u Detroitu sa simptomima upale pluća. Međutim, sve je teže disao i pluća su mu otkazivala. Zbog toga su ga prebacili u dječiju bolnicu u Mičigenu, gdje su ga priključili na ECMO, vantjelesnu membransku oksigenaciju koja omogućava izmjenu plinova i održavanje krvotoka u tijelu.

Nalazi su pokazali da su mu pluća jako oštećena. Hitno je stavljen na vrh popisa za transplantaciju, zbog čega je prebačen u bolnicu „Henry Ford“ u Detroitu.

- Ono što sam vidio na nalazu pluća, nikad prije u svojoj karijeri nisam vidio. Bilo je gore nego što sam očekivao. Transplantacija je bila uspješna, ali pred njim je dug oporavak. Govori i jede sam, nema epruveta, ali budući da je skoro mjesec bio priključen na ECMO, jako je slab i sljedeći korak je da povrati snagu - rekao je dr. Hasan Nemeh (Hassan) iz bolnice „Henry Ford“.


Pred dječakom je dug oporavak. Agencija

Tinejdžerova porodica sada želi upozoriti sve na opasnost e-cigareta.

- Zamolili smo ljekare bolnice „Henryja Forda“ da upozoravaju koliko opasne mogu biti posljedice e-cigareta. Ako ova objava za medije spasi samo jednu osobu i spriječi druge, onda je to sigurno dobar korak - napisali su roditelji u objavi.

Nedavno istraživanje na više od 10.000 američkih učenika otkrilo je da 28 posto srednjoškolaca trenutno koristi e-cigarete.

- Ovo je problem koji može biti opasan za život - rekla je dr. Lisa Elenspač (Allenspach), a prenosi ''Daily Mail''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.