ORDINACIJA Živjeti život s bolešću

Vi pitate - ljekar odgovara: Kako Parkinsonova bolest ne utječe na životni vijek

Terapija se započinje sa dvije ili više dnevnih doza lijeka

Zdravlje u kući
13.11.2019 14:55

Potrebno je strogo pridržavati se preporučenog vremena, odnosno rasporeda uzimanja lijeka

Foto: Ilustracija

1. Je li kod osoba sa Parkinsonovom bolešću skraćen životni vijek?

- Prije uvođenja terapije “levodopom”, osobe sa Parkinsonovom bolešću imale su kraći životni vijek od očekivanog. Od vremena liječenja “levodopom” i drugim modernim lijekovima tipa dopa agonista, ne izgleda da Parkinsonova bolest značajno utječe na dužinu života bolesnika.

2. Znači li nešto ako sam zaboravio da uzmem lijek u predviđeno vrijeme?

- Terapija se započinje sa dvije ili više dnevnih doza lijeka (pulsna terapija). Prvih mjeseci izostanak uzimanja lijeka u zadatom vremenu nema neki veći značaj, jer postoji još dovoljnog unutrašnjeg dopamina, koji će premostiti vrijeme do naredne doze. S vremenom, kako bolest napreduje, potrebno je povećavati broj dnevnih doza lijeka, jer bolesnik, inače, ulazi u ”off” faze, kada lijeka nema dovoljno u krvi, a simptomi bolesti se pogoršaju. Tada je potrebno strogo se pridržavati preporučenog vremena, odnosno rasporeda uzimanja lijeka ili lijekova tokom dana.

  • Prof. dr. Mirsad Muftić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije - subspecijalista reumatologije
    Prof. dr. Mirsad Muftić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije - subspecijalista reumatologije Foto: (Avaz)

3. Treba da idem na operaciju, bit će opša anestezija. Kako s lijekovima?

- Nije rijetko da bolesnik sa Parkinsonovom bolešću treba da ide na operaciju u općoj anesteziji. U principu se to relativno lako može izvesti. Treba prekinuti terapiju “levodopom” na 6-12 sati prije operacije. Po operaciji, nakon 24 sata, treba nastaviti s “levodopom”. Ne upotrebljavati anestetike tipa “halotana”.

U narednom broju na pitanja odgovara prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar. Pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Komentari

NA VRH