KORISNO

Saznajte kako možete produžiti vijek trajanja naočalama

Mnogi griješe što ih nose na vrhu glave ili čiste alkoholom

Skidajte ih uvijek s dvije ruke. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.11.2019

Bez obzira na to je li riječ o sunčanim ili dioptrijskim naočalama, duže će vam trajati ako se pridržavate nekih pravila. Naprimjer, mnogi ljudi griješe što ih nose na vrhu glave ili čiste alkoholom, tvrde stručnjaci te savjetuju kako da naočalama produžite vijek trajanja.

1. Skidajte ih uvijek s dvije ruke - Na taj način smanjit ćete rizik da vam naočale olabave, a time i da vam ne stoje na licu kako treba. Skidanje naočala jednom rukom s vremenom će olabaviti vijke koji dijelove drže zajedno, pa će vam spadati. 

2. Pazite kako ih čistite - Suzdržite se brisanja naočala oštrim hemikalijama poput alkohola ili amonijaka, jer mogu oštetiti premaz na staklima. Umjesto toga, čistite ih nježno razrijeđenim deterdžentom za pranje posuđa i prstima pa osušite krpicom od mikrofibre. Izbjegavajte brisanje maramicama, vlažnim maramicama, papirnatim ručnicima i drugim materijalima kojima je baza drvo jer mogu izgrebati naočale.

3. Pripazite na so i pijesak - Nađete li se negdje na plaži ili usred pješčanog okoliša, nikad ne brišite naočale peškirom na kojemu sjedite. Naime, so morske vode i pijesak ozbiljno će izgrebati površinu vaših naočala. Radije kraj sebe imajte bočicu obične vode i isperite ih. 

4. Vrućina ih može uništiti - Većina naočala izrađuje se od plastike. Zato, ako ih ostavite na vrućim mjestima, poput ugrijanog automobila ili pokraj jakog izvora toplote, kao što je neko grijaće tijelo, mogu se deformirati.

Ne na vrh glave

Zna se dogoditi da se previše rašire. Ilustracija

Iako to zna biti praktično i čak moderno, nositi naočale na vrhu glave može ih oštetiti. Zna se dogoditi da se previše rašire te da se na staklima nađu prirodna ulja iz kose, ali i razne hemikalije ako ste na kosu stavili, naprimjer, lak.

Zaustavite klizanje s nosa

Postoje posebni dodaci koji ih drže na mjestu ili premazi. Ilustracija

Ako vam naočale konstantno klize s nosa, posjetite optičara i zamolite ga da vam namjesti dio koji sjeda na nos. Ali, ponekad je zbog modela naočala to nemoguće, pa u tom slučaju potražite u trgovinama proizvode namijenjene rješavanju tih problema. Naprimjer, postoje posebni dodaci koji ih drže na mjestu ili premazi.

Ne odlažite ih naopako

Bilo bi idealno svaki put kada ih ne koristite, staviti ih u čvrstu kutijicu. Ilustracija

Naočale nikad ne ostavljajte negdje tako da su staklima okrenute prema površini, jer se tako mogu lako izgrebati. Bilo bi idealno svaki put kada ih ne koristite, staviti ih u čvrstu kutijicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.