ORDINACIJA

Bezmetalne krunice omogućavaju visok estetski rezultat i očuvanje zubne supstance

Za razliku od metala, koji može proizvesti alergijske reakcije, bezmetalnu cirkonsku krunicu karakterizira potpuno odsustvo reakcija mekog tkiva

Pacijent dobije perfektno bijele zube. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

14.11.2019

Iako su metalokeramičke zubne krunice još poprilično zastupljene u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, bezmetalne krunice napravile su revoluciju u stomatologiji. Tek je sa pojavom bezmetalne keramičke krune dobivena mogućnost da krunica bude na istom estetskom nivou kao sasvim zdrav i pravilno oblikovan prirodan zub.

Nepoželjan efekt

Za razliku od metalokeramičkih krunica, vještački zubi s keramičkim krunama ne prelamaju svjetlost na neobičan način i ne razlikuju se u nijansi od prirodnih zuba.  

Razlog za ove nepoželjne efekte kod metalokeramičkih krunica je njihovo sivo metalno jezgro i upravo zato su keramičke krunice postale toliko popularne u novije vrijeme.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Činjenica da kod bezmetalnih krunica nema sive boje u pozadini posebno omogućava da se postignu visoki estetski rezultati sa svijetlim bojama budućih porcelanskih zuba u slučaju da pacijenti žele perfektno bijele zube.

Druge važne prednosti bezmetalnih keramičkih krunica u odnosu na metalokeramičke su potpuna biokompatibilnost i očuvanje zubne supstance.

Za razliku od metala, koji može proizvesti alergijske reakcije, promjenu boje desni i njihovo povlačenje, bezmetalnu cirkonsku krunicu karakterizira potpuno odsustvo reakcija mekog tkiva, odnosno alergijskih reakcija. Kod metalokeramičkih krunica

Povlačenje desni

u njenom vratnom dijelu može se javiti prosijavanje metala i zato se preporučuje podvlačenje ispod desni kako bi se metlani rub sakrio. 

Ovo će sigurno s vremenom dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja vrata zuba. Kad se koriste keramičke krunice, nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu kao za metalokeramičku krunicu. Pacijenti ponekad odaberu kombinaciju materijala tako da u prednjim dijelovima vilice dobiju bezmetalne krunice, a u zadnjim metalokeramičke.

Važna oralna higijena

Krunice ne štite od parodontnih bolesti, trebate nastaviti s dobrom oralnom higijenom. Moguće je i da se cement kojim je cementirana krunica, nakon nekog vremena ispere, ali krunica ne mora nužno otpasti. Tada je moguće da dođe do rubnog propuštanja i da bakterije izazovu karijes. Ako vam se učini da je krunica labava dok žvačete ili ako imate neugodan miris oko tog zuba, razgovarajte o tome sa svojim stomatologom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.