KORISNO

ŠAFRAN – čudesni začin za mnoge bolesti

Neki su njime spriječili širenje raka, dok su neki, jednostavno, prestali nositi naočale

Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.11.2019

U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa ističe se šafran, začin koji mnogi nazivaju kraljem svih začina. Šafran je egzotičan poput đumbira, a skup poput tartufa.

Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta, dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerovatnoj ljekovitosti.

Neki su njime spriječili širenje raka, dok su neki, jednostavno, prestali nositi naočale, a treći su, pak, svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu, sve se više govori o šafranu, čija je ljekovita zbilja svakog dana sve popularnija.

Šafran se nekad koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjivanje bolova u trbuhu i bolesti bubrega te kod predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu, imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva.

Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u saradnji sa modernom medicinom, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore, gdje je život miševa koji su imali tumor, produžen za više od 110 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.