KORISNO

Stres uništava zdravlje

Ako vam je lice naglo buknulo, kosa opada, prvo razmislite koliko ste opterećeni u posljednje vrijeme

Stres aktivira proizvodnju kortizola koji smanjuje upalne procese u tijelu. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.11.2019

Ako vam je lice naglo buknulo, kosa opada, fluktuacije u težini su česte ili imate problema u krevetu, prvo razmislite koliko ste opterećeni u posljednje vrijeme. Možda je uzrok vaših zdravstvenih tegoba zapravo stres koji može prouzrokovati niz različitih tegoba.

1. Kožne bolesti - Stres može prouzrokovati pojavu psorijaze, akni i drugih dermatoloških tegoba. Naučnici su među studentima proveli istraživanje koje je pokazalo da su visoki nivoi psihosocijalnog stresa usko povezani s kožnim oboljenjima.

2. Promjene u tjelesnoj težini - Ako ste se nekad našli u situaciji da niste mogli stabilizirati tjelesnu težinu unatoč prehrani i vježbanju, možda je krivac bio stres. Neka intenzivna iskustva mogu rezultirati viškom kilograma. Naime, česte stresne situacije glavni su krivac za proizvodnju hormona kortizola. On stabilizira metabolizam masti i ugljikohidrata te održava nivo šećera u krvi.

Ako je čovjek pod stalnim stresom i ima previše tog hormona, više će jesti, tijelo će proizvoditi manje testosterona te trošiti manje kalorija. Rezultat je gomilanje kilograma.

3. Česte prehlade - Stres aktivira proizvodnju kortizola koji smanjuje upalne procese u tijelu. No, ako je čovjek pod hroničnim stresom, imunološki sistem postaje neosjetljiv na kortizol, a to rezultira ozbiljnijim upalama. Tijelo postaje podložnije različitim infekcijama te prehladama.


Glavobolja

Bolove će ublažiti obična tableta protiv bolova iz kućne apoteke. Ilustracija

Uzroci pojave glavobolje su brojni, od ozbiljnih dijagnoza i bolesti, visokog krvnog pritiska i sinusitisa, do trudnoće ili lošeg položaja prilikom spavanja. No ponekad glavobolju može prouzrokovati emocionalni stres na poslu ili kod kuće. Bolove će ublažiti obična tableta protiv bolova iz kućne apoteke, no ukoliko ne uklonite takav tip stresa iz života, glavobolje će se vraćati.

Gubitak kose

Stres može biti uzrok djelimične ili potpune ćelavosti. Ilustracija

Prema naučnim istraživanjima, stres može biti uzrok djelimične ili potpune ćelavosti. Ako ste primijetili da imate manje kose nego inače, a vitamini i drugi preparati ne pomažu, možda je uzrok vaših tegoba baš stres.

Zdravlje srca

Stres ima negativan utjecaj na zdravlje srca. Ilustracija

Stres ima negativan utjecaj na zdravlje srca, a naučnici su dokazali kako je hronični stres među najčešćim uzročnicima kardiovaskularnih bolesti. Okolnosti u kojima radite previše ili ne radite uopće samo će pogoršati ionako tešku situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.