POMOĆ IZ PRIRODE

Kako ublažiti tegobe urinarnih infekcija

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.11.2019

Većina nas je barem jednom u životu osjetila peckanje pri mokrenju, težinu i pritisak u mjehuru. Riječ je o urinarnoj infekciji, čestoj tegobi koja nastaje kad mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima, dospiju u mokraćni mjehur. 

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima.  

Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, jer bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog mnogo kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u spolne odnose i kod žena u menopauzi.

Znakovi koji ukazuju na urinarne infekcije, vrlo su izraženi i odmah se primjećuju. Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura, bolovi u donjem dijelu stomaka.

Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije potrebno je djelovati što prije. Ali, ako previše odugovlačite sa početkom liječenja, bakterije mogu dospjeti u bubrege i izazvati veće komplikacije. Zato, ne čekajte više od nekoliko dana.

Urinarne infekcije liječe se i prirodnim putem. Poznato je da na njih najblagotvornije djeluju biljke poput brusnice i uve, ali su učinkoviti i breza, kukuruzna svila te peršun.

Od uve ili medvjetke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, pravi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije. Ali, važno je znati da se ne smije kombinirati s brusnicom, jer brusnica poništava njeno djelovanje. Čaj ne treba piti duže od 10 dana u kontinuitetu.

Poznato je da crvene bobice brusnice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom E. coli, a učinkovite su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom. Brusnica sprečava prianjanje bakterija uz stijenke mokraćnih kanala, nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.