ZDRAVLJE

Ovo su znakovi da vam nedostaje magnezij

Ako dokasno ne možete zaspati, to je, možda, posljedica nedostatka magnezija u organizmu

Ukoliko vam magnezij ostane nizak, može doći do komplikacija. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.11.2019

Uvijek slušajte tijelo, jer vam ono može reći šta mu je potrebno kako bi bilo zdravo. Ukoliko se osjećate umorno i primjećujete da vam se tokom dana grče mišići, onda vam tijelo poručuje kako je vrijeme da povećate unos magnezija

Ovaj nedostatak nije isti kao osjećaj da vam nedostaje još malo sna u toku noći. Ukoliko nemate dovoljno magnezija u organizmu, možete osjetiti neke zdravstvene tegobe. A to može utjecati na više od jednog organa pa je neophodno na vrijeme reagirati na određene signale. 

Povećana potreba za slatkišima ukazuje da tijelu nedostaju neki vitamini i minerali. Magnezij je na samom vrhu ove liste ukoliko imate potrebu da pojedete komad torte ili slatkiše od kojih se obično suzdržavate. 

Kod žena se javlja manjak magnezija tokom menstrualnog ciklusa pa mnoge žene u tom periodu uživaju u čokoladi.

Grčevi u mišićima psebno se javljaju u nogama, a osjećaj zatezanja i boli sličan je onome koji osjećamo nakon napornog treninga.

I problemi sa spavanjem jedan su od signala. Kad dokasno ne možete zaspati, to je, možda, posljedica nedostatka magnezija u organizmu. Magnezij je ključan za opuštanje mozga.

Ukoliko vam magnezij ostane nizak, može doći do komplikacija i do razvoja bolesti kostiju. Bit ćete izloženi većem riziku od njihovog lomljenja.

I bol u glavi osjećat ćete sve dok se nivo magnezija ne podigne do normalne granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.