UPOZORENJA

Strogoća roditelja djecu vodi u depresiju, evo kako

To potiče samoliječenje, između ostalog i pijenjem alkohola

Alkoholu pribjegavaju kako bi se lakše nosili s depresijom. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.11.2019

Djeca koja su imala strogu majku koja je ujedno i perfekcionistica te je od njih uvijek zahtijevala samo najbolje, kao odrasli češće imaju problema s alkoholom.

Objasniti razloge

Alkoholu takvi pojedinci pribjegavaju kako bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je novo istraživanje.  

Između ostalog, istraživači s Državnog univerziteta Arizona otkrili su i da će studentice koje su imale autoritarne majke, ali ne i očeve, postati perfekcionistice.

 To ne samo da pridonosi depresivnim stanjima nego potiče i samoliječenje, između ostalog i pijenjem alkohola. 

U studiji je učestvovalo 419 studenata koji su prosječno imali oko 20 godina.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su ocijeniti visinu vlastitog perfekcionizma, objasniti razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali i odgovoriti primjećuju li kod sebe simptome depresije. 

Visoki standardi

Istraživači su otkrili da odstupanje od perfekcionizma kod nekih studenata rađa uvjerenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka. 

No, ako je otac bio autoritaran, odnosno strog, to nije utjecalo na depresivne simptome kod studenata ili pretjeranu upotrebu alkohola.

Strog odgoj smatra se provođenjem strogih pravila koja se, ako se ne poštuju, kažnjavaju posramljivanjem i ostalim oblicima kazni te nedostatkom topline.


Štetno za zdravlje

Perfekcionizam je jako potcijenjena konstrukcija koja itekako utječe na zdravlje, napominju istraživači. Uzrokuje ne samo socijalno isključivanje nego i opsesivno kompulzivni-poremećaj, poremećaje u prehrani, stres, a može dovesti i do samoubistva.

 Potreba da budete savršeni u očima drugih doslovno može biti štetna za vaše zdravlje.


Ovisnost

   Strogi roditelj koji postavlja visoke zahtjeve pred svoje dijete može nesvjesno stvoriti situaciju u kojoj dijete postaje previše ovisno o njemu. Kada je roditelj stalno uključen i učestvuje u svim aktivnostima i odlukama djeteta, ono samo neće steći vještinu potrebnu za samostalno donošenje odluka.


Postaju agresivni

Zajednički nazivnik strogog i previše zaštitničkog roditeljstva je nedostatak empatije i reakcije između roditelja i djeteta. Kao odgovor na nerealna i previsoka očekivanja roditelja djeca često postaju nesretna, povučena, pa čak i agresivna.


Nedostatak kontrole

Prestrogi roditelji imaju veliki utjecaj na djetetovu samodisciplinu i odgovornost, smatraju stručnjaci. Također je uobičajeno da strogo roditeljstvo stvara kod djece otpor prema odgovornosti. Taj otpor nastao je iz osjećaja nedostatka kontrole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.