ZDRAVLJE

Kada se obratiti ljekaru

Osjećaj iscrpljenosti može ukazivati na šećernu bolest, anemiju, poremećaj u radu štitne žlijezde, ali i depresiju

Vrlo je važno dobro „promotriti“ svoj umor. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.11.2019

Većina ljudi povremeno osjeti iscrpljenost, ali je najčešće pripisuju užurbanom načinu života. Ali, ako je riječ o umoru jačeg intenziteta koji traje duže od uobičajenoga, to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema i treba se javiti ljekaru.  

To se posebno preporučuje ako ni nakon nekoliko dana, tokom kojih ste smanjili intenzitet svakodnevnih obaveza i priuštili sebi više sna, kvalitetniju prehranu s više voća i povrća, i dalje nema poboljšanja.

A kada bismo se trebali javiti ljekaru ovisi o intenzitetu umora i o tome možemo li i sami taj osjećaj povezati s nekom situacijom - pojačanim stresom ili povećanim naporom na poslu, kad možemo očekivati da će se smirenjem te situacije i organizam oporaviti. Ali, u većini situacija osjećaj umora koji traje duže od 15 dana razlog je da se javite ljekaru, posebno ako osjećaj traje i do mjesec. 

Vrlo je važno dobro „promotriti“ svoj umor i ljekaru opisati kada se pojavio, koliko traje i postoje li dodatni simptomi, što će pomoći da vas on uputi na pretrage kako bi bio utvrđen mogući uzrok.

Među uzrocima je anemija, posebno kod žena koje imaju obilne menstruacije, odnosno gube mnogo krvi, pa mogu imati manjak željeza, ali i kod trudnica i dojilja. Kod anemije, često već i minimalan fizički napor, kao što je penjanje uz stepenice ili kratkotrajna šetnja, može izazvati teški umor. Treba napraviti kompletnu krvnu sliku i provjeriti nivo crvenih krvnih ćelija.

Jedan od čestih uzroka osjećaja umora je - hronični umor. Kod hroničnog umora nema nekih posebnih pretraga koje možete obaviti kako biste potvrdili tu dijagnozu. Ali, dobro je javiti se ljekaru kako biste isključili neke druge zdravstvene probleme koji imaju slične simptome, kao što su lupus i multipla skleroza, naprimjer.

Uzrok hroničnog umora može biti i reumatoidni artritis ili bolest štitne žlijezde, kao i depresija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.