SAVJETI

Ovo je način da izbjegnite gripu i prehladu

Prije svega, jačajte organizam na vrijeme, podižite imunitet i unosite što više vitamina C

Jačajte organizam na vrijeme. Ilustracija

Zdravlje u kući

8.11.2019

Vrijeme je prehlada i gripa, a ukoliko želite izbjeći virusne infekcije, što manje vremena provodite u zadimljenim prostorijama ili među gomilom ljudi u malim prostorima. 

Istraživanja su pokazala da su, kad je u kancelariji neko bolestan, potrebna samo četiri sata da virusi prehlade ostanu na površinama kao što su kvake, ručice na šoljama, fotokopir mašine, printeri...

Zato, prije svega, jačajte organizam na vrijeme, podižite imunitet i unosite što više vitamina C. Takđer, pijte i mnogo vode. Hidratacija može mnogo pomoći u prevenciji bolesti. Obilna hidratacija jača imunitet, a ako ste dehidrirani, veća je vjerovatnoća da ćete biti bolesni. Ako ne volite piti vodu, pokušajte s biljnim čajem.

Ispiranje grla toplom slanom vodom ublažava upalu grla, ali i oslobađa dio sluzi nakupljene na membrani, koja uzrokuje nadražaje. Pola kašičice soli otopite u čaši tople vode i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Ako osjećate da biste se mogli razboljeti, uključite što više zdrave hrane. Preskočite unos kofeina i alkohola koji imaju dehidracijski učinak. Iako su sve zdrave namirnice dobre, neke ipak mogu pomoći imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti. Bijeli luk, komorač i limun poznati su po antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Naravno, u borbi protiv prehlade učinkovit je i lijek na prirodnoj bazi - kombinacija meda i đumbira.

Na kraju, ne zaboravite - osnovna higijena odlična je prevencija protiv virusa. Kako biste spriječili širenje zaraznih bolesti, nemojte preskakati pranje ruku. Obavezno ih operite sapunom i nemojte zaboraviti da ih osušite, jer se virusi i bakterije lakše prenose vlažnim rukama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.