ZDRAVLJE

Izliječite anemiju prirodnim putem

Zbog smanjenog broja krvnih zrnaca, znatno je slabiji i dotok kisika u tkiva pa anemične osobe stalno osjećaju umor i slabost

Brojni su kvalitetni biljni izvori tog minerala, koji sadrže i druge važne nutrijente. Ilustracija

Zdravlje u kući

7.11.2019

Anemija je stanje u kojem tijelo nema i ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili kad ona ne rade dobro svoj posao. Uzroci anemije variraju, kao što variraju i vrste liječenja. Ali, najpopularnije metode su upravo one prirodne. 

Uzroci anemije mogu biti različiti i svima se može desiti da se osjećaju malaksalo i da izgledaju blijedi. Ali, ukoliko se ovo stanje oduži, potrebno je obratiti se ljekaru za pomoć.

Kad vam nedostaje crvenih krvnih zrnaca, boja kože blijedi i to se vidi na svakom dijelu tijela. Nizak nivo hemoglobina otežava kucanje srca, zbog čega srce ulaže veće napore u održavanje normalnih otkucaja.

Kod anemije, od koje u svijetu pati više od 1,5 milijardi ljudi, zbog smanjenog broja krvnih zrnaca znatno je slabiji i dotok kisika u tkiva. Zbog toga anemične osobe stalno osjećaju umor i slabost.

Kako se boriti protiv anemije prirodnim putem? Najbolji način je da jedete što više namirnica bogatih željezom. U ishranu ubacite zdrave masti kao što su riblje i maslinovo ulje. Preporučuje se i da prestanete jesti prerađenu hranu. U ishranu ubacite kefir, sireve i jogurt.

Vitamin B12 povećava nivo crvenih zrnaca, a ima ga u mesu, jajima, mliječnim proizvodima, ribi i morskoj hrani. Konzumirajte dosta željeza, a ima ga u crvenom mesu, cvekli, špinatu, brokulama, lješnicima... 

Brojni su kvalitetni biljni izvori tog minerala, koji sadrže i druge važne nutrijente.

Jelovnik bi se trebao bazirati na namirnicama koje, uz željezo, sadrže i vitamin B12, vitamin C i folnu kiselinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.