ORDINACIJA

Bezmetalne krunice svojim izgledom imitiraju prirodan zub

Poslije brušenja uzimaju se otisci da bi zubni tehničar dobio vjernu kopiju isprepariranog zuba u ustima

Bolje rješenje za prednje zube. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

7.11.2019

Napretkom stomatologije u estetskoj zoni nema više potrebe za korištenjem metal-keramičkih krunica, već se koriste bezmetalne krunice koje svojim izgledom i propusnošću svjetla u potpunosti imitiraju prirodan zub. Postoji više vrsta krunica: metalne, metalno-keramičke ili pune keramičke krunice (estetske).

Zlatne legure

Metal uključuje više tipova materijala: zlatne legure, ostale legure (paladij) te nikal-titan legure. Metal-keramičke kunice su čvršće od punih keramičkih krunica te su bolje rješenje za stražnje zube, gdje su žvaćne sile puno veće. U novije vrijeme postoje i pune keramičke krunice s ojačanom jezgrom (cirkonij i alumina), koje se mogu koristiti i za stražnje zube. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Pune keramičke krunice, za razliku od metal-keramičkih, u potpunosti propuštaju svjetlo poput prirodnih zuba te su estetski bolje rješenje za prednje zube. Ako vam je potrebna krunica, ponekad je prije potrebno napraviti endodontski zahvat, tj. punjenje kanala toga zuba. Nekim osobama kojima je potrebna krunica nije potrebna endodoncija (punjenje kanala).

Za izradu krunice zub se mora izbrusiti kako bi se napravilo mjesta za gotovu krunicu. Nakon brušenja, stomatolog će postaviti retrakcijski konac oko zuba kako bi potisnuo gingivu (zubno meso) oko zuba, da dobije dobre rubove preparacije u otisku. Poslije brušenja uzimaju se otisci kako bi zubni tehničar, nakon što izlije model u gipsu, dobio vjernu kopiju isprepariranog zuba u ustima.

Korigirati boju

Nakon brušenja, stomatolog izrađuje privremenu krunicu od elastičnog kompozitnog materijala. Provizorne krunice cementiraju se privremenim cementom, koji je napravljen da bude slab, da stomatolog, kada dođe vrijeme za to, može bez puno teškoća skinuti krunicu. U sljedećoj posjeti stomatolog će skinuti privremenu krunicu i isprobati trajnu krunicu. Ponekad je potrebno korigirati boju ili oblik zuba. Kada je rezultat zadovoljavajući, krunica se trajno cementira.

Kada se javiti stomatologu

Ne biste trebali osjećati nikakvu preosjetljivost ili neugodu nakon što se krunica cementira. Ako na zubu koji je prepariran za krunicu nije napravljena endodoncija (punjenje kanala), zub je vitalan te je moguća privremena preosjetljivost na toplo i hladno. Ako primijetite preosjetljivost ili bol dok grizete, obratite se svom stomatologu. Obično je to znak da je krunica previše visoka. To se vrlo lako ispravi, a netretirano može izazvati mnoge probleme, pa i gubitak zuba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.