SAVJETI

Uništite želju za šećerom, ovo je način

Prvo šta trebate uraditi, kažu stručnjaci, jeste postepeno se odvikavati od loših navika

Možete, naprimjer, ispeći jabuke s cimetom. Ilustracija

Zdravlje u kući

5.11.2019

Dijabetičarima veliki problem predstavlja ogromna potreba za slatkišima. Međutim, sada postoji niz stvari koje mogu smanjiti želju za šećerom i poboljšati zdravlje dijabetičara. Prateći nove tehnike promjena u ishrani, tvrde stručnjaci, dijabetičari mogu očuvati zdravlje na zavidnom nivou.  

1. Uradite to polako - Prvo što trebate uraditi, kažu stručnjaci, jeste postepeno odvikavanje od loših navika, jer mozak, koji je prilično lijen, ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojite proces u male faze i zadatak se više neće činiti tako nemogućim.

2. Dodajte cimet u hranu – Možete, naprimjer, ispeći jabuke s cimetom. Istraživanja pokazuju da oko šest grama ovog začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik, kada zaista želite slatko, samo pomirišite vaniliju i utolit ćete žeđ.

3. Jedite prije nego što osjetite glad - Ako pratite ovaj savjet, možda nećete imati dobar apetit, ali primijetit ćete da jedete manje porcije hrane i da ste siti.

4. Vježbajte češće - Zavisnost od šećera ima psihološke korijene. Pokušajte da je nadmudrite. Poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspješno zamjenjuje radost čokolade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.