ISTRAŽIVANJA Rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu „JAMA Oncology“

Spriječite razvoj raka pluća ovom čudesnom namirnicom

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država te iz evropskih i azijskih zemalja

Z.K. / Avaz.ba

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima

Foto: Ilustracija


Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu „JAMA Oncology“. Naučnici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država te iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.

Učesnici studije bili su podijeljeni u pet grupa ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.

Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa grupom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

- Naša studija pruža snažne dokaze koji idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim učešćem vlakana i jogurta. Tu smo inverznu povezanost primijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla - rekla je jedna od autorica studije, dr. Naula Ksiou Šu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak „Vanderbilt-Ingram“.

Šu je istakla kako su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (prebiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te garantiraju zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotička svojstva jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način.

Više o temi Jogurt

NJEGA
Ljepota iz čaše jogurta
PREDLAŽEMO
Čaša jogurta za bolju probavu

Više o:

Jogurt Rak Pluča Vlakna
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na