SAVJETI

Zaštitite ruke, evo kako

Vrijeme je da im posvetite dovoljno pažnje

Suviše topla ili hladna voda može oštetiti kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

5.11.2019

Koliko je žena njegovana najbolje se vidi po šakama, tvrde stručnjaci. One odaju godine više nego lice. Vrijeme je da im posvetite dovoljno pažnje kako bi ponovo bile nježne, mekane i uredne. Jedan od najvećih problema je suha i iritantna koža na rukama, naročito u zimskom periodu, što zahtijeva dodatnu njegu.

Mlaka voda

Kvalitetne hidratantne kreme bogate vitaminima, pantenolom i uljima treba nanositi na šake najmanje tri puta dnevno, naročito zimi. U ljetnom periodu možete koristiti lagane i nemasne hidratantne kreme. 

Kada se o svakodnevnoj higijeni radi, savjetuje se pranje ruku mlakom vodom bez obzira na godišnje doba. Suviše topla ili hladna voda može oštetiti kožu na rukama, odnosno dovesti do njenog pucanja ili isušivanja. Važno je i da koristite blage sapune na bazi prirodnih sastojaka, a ne one agresivne.

Odlazak kod manikira preporučuje se makar jednom mjesečno, jer ovakvi tretmani podrazumijevaju piling, masažu, sređivanje zanoktica i oblikovanje noktiju. Manikir možete uraditi i sami kod kuće ukoliko smatrate da vam pomoć profesionalca nije potrebna.

Mrtve ćelije

Također, piling prakticirajte bar jednom sedmično kako biste skinuli sloj mrtvih ćelija s kože. Po jednu kašičicu šećera i maslinovog ulja pomiješajte sa sokom od pola limete i nanesite na ruke. Poslije izvjesnog vremena isperite ih mlakom vodom i blagim sapunom. Ovaj piling možete uraditi i bez maslinovog ulja.

Odabir kreme

Pravu njegu rukama možete pružiti samo odgovarajućom kremom. Ako imate osjetljivu kožu i ruke su vam zimi izrazito crvene, odaberite formule sa sastojcima umirujućeg djelovanja, poput kamilice, bademovog ulja ili ekstrakta nevena, a poželjno je da krema ima visok postotak UV zaštite. Za suhu i ispucalu kožu dobar izbor su kreme bogate biljnim masnoćama, naprimjer s karite maslacem ili uljem avokada, kao i glicerinske kreme ili pripravci s prirodnim uljima.

Važna je ishrana

Osim njege, najbolja preporuka za lijepe ruke je da ih štedite kada god možete. Ali ne zaboravite da je veoma važna i ishrana, a ne samo vanjska njega. Da bi bile meke i njegovane, u ishranu uvrstite proteine, vitamine B grupe i dodatke vitamina E.

Učinkovita masaža

U masaži ćete sigurno uživati, jer i vašim rukama prija masaža, baš kao i tijelu. Uvečer pred spavanje masirajte ruke kremom najmanje pet minuta. Ukoliko su vam ruke mnogo suhe i grube, pomiješajte hidratantnu kremu i malo vazelina.

Prirodno sredstvo

Kod kuće možete napraviti prirodno sredstvo za njegu ruku. Pomiješajte dvije kašičice maslaca s kašičicom bademovog ulja. Nanesite smjesu ravnomjerno na šake. Poslije 20 minuta je isperite toplom vodom i vidjet ćete efekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.