ISTRAŽIVANJA

Jedite ribu i pobjedite ovu bolest

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke i druge plodove mora.

Prosječnu porciju ribe čini oko 100 grama. Ilustracija

Zdravlje u kući

5.11.2019

Konzumiranje tri ili više obroka ribe sedmično smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane.  

Prosječnu porciju ribe čini oko 100 grama. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke i druge plodove mora.

Studija je financirao je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva. 

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.