NOVITETI

Brisanje prvih tragova starenja: Ima i bolje od botoksa i filera

Antiaging danas je okretanje metodama koje sa površine prelaze u dublje slojeve kože i stimulacijom njenih vlastitih resursa daju efekt podmlađivanja

Plexr je najnoviji neinvazivni uređaj. Ilustracija

Zdravlje u kući

4.11.2019

Estetska medicina više nije samo botoks, mezoterapija, brisanje prvih tragova starenja ubrizgavanjem hijaluronskih filera, pojačavanje volumena kože... Antiaging danas je okretanje metodama koje sa površine prelaze u dublje slojeve kože i stimulacijom njenih vlastitih resursa daju efekt podmlađivanja i momentalno vidljive rezultate. 

Ovo je suština izlaganja više od 70 renomiranih stručnjaka iz 20 zemalja koji su na Drugom međunarodnom kongresu estetske medicine i neinvazivne hirurgije koji je pod parolom „Nova era u estetskoj medicini” održan u Atini govorili o najnovijim tehnikama i iskustvima u sferi nehirurških intervencija, blefaroplastici bez skalpela, tj. podizanju kapaka i podočnjaka korištenjem aparata plexr koji momentalno uklanja višak kože...

Plexr je najnoviji neinvazivni uređaj koji koristi tehnološku inovaciju baziranu na plazmi kako bi zamijenio hirurgiju te označava novu smjernicu u estetici. Predstavlja takozvanu "soft" ili "meku" hirurgiju s rezultatima poput onih koji se dobivaju operacijom. Uređaj izgleda kao deblja olovka s iglom koja se postavlja iznad područja koje je potrebno tretirati.

Bilo je riječi i o ginekološkoj estetici i „trikovima” u vaginalnoj plastici bez skalpela, mogućnostima koje daju nehirurške metode u estetskoj urologiji. Veliko interesiranje izazvao je referat o biorekonstrukciji mišića uz pomoć inzulinskih injekcija kojima se sprečava gubitak masti i stimulira produkcija novog kolagena i time sprečava opuštanje kože.

Sudeći prema onome što su rekli govornici iz Grčke, Italije, Turske, Dubaija, Jordana, Italije, Velike Britanije i Švicarske, a radi se o vrhunskim oftalmolozima, predstavnicima evropske medicinske asocijacije EMA, dermatolozima, plastičnim hirurzima s italijanskog Univerziteta za estetsku medicinu Kamerino, urolozima, budućnost estetske i nehirurške medicine je u okretanju unutrašnjim resursima organizma i kože i sve češćem korišćenju matičnih ćelija čije je blagotvorno djelovanje već ustanovljeno u mnogim oblastima medicine.

Dr sc. med. Joana Bacijalu je, govoreći o kombiniranoj površinskoj i dubinskoj mezoterapiji koja se primjenjuje na najtežoj regiji vrata i dekoltea, a kojom se podiže mišićni tonus, podvukla da su to procedure koje su danas pristupačne svima i na koje se odlučuju pacijenti iz raznih slojeva želeći momentalni prirodni efekt njegovanog, prirodnog lica.

- Tako se vraća i osjećaj samopouzdanja, a sve se postiže koktelima na bazi aminokiselina, vitamina, enzima, hijalurona i kolagena koji se ubrizgavaju na dubini od dva ili četiri i šest milimetara.

Koriste se i inzulinska biostimulacija, faktori rasta koji mogu biti prirodnog porijekla, kao što su švicarska jabuka i argan, preko vlastitih resursa krvi i masnih ćelija, do onih životinjskog porijekla kao što je konjska ili goveđa placenta - kaže dr Joana i podvlači da se u Japanu, Rusiji i SAD, ali ne i u evropskim zemljama, u mezoterapiji već koristi i humana placenta i da se sve više prelazi na prirodne preparate.

Dakle, popularno rečeno, budućnost održavanja kvaliteta kože više se ne bazira samo na činjenici da je treba „popravljati” svana, već na tehnologijama koje omogućavaju stimulaciju prirodnih depoa, regeneraciju na ćelijskom nivou, jer se proces starenja odvija u dubini, u potpornom sistemu...

Upravo zato, većina predavača na atinskom kongresu fokusirala se u estetskoj medicini na korištenje tzv. PRP metoda ili autogene transplantacije vlastitog tkiva preko krvne plazme i uz pomoć matičnih ćelija koja je, recimo, kada je riječ o ublažavanju ćelavosti, dala izvanredne rezultate.

Profesor dr. Sotiris Cijumas, hirurg oftalmolog, organizator i predsjednik Uduženja za estetsku medicinu i neinvazivnu hirurgiju (SAMNAS), kaže da je ideja okupljanja na ovom kongresu da se prikažu nove tehnologije kako bi se, konačno, napravila protuteža upotrebi filerija i biorazgradivih niti kojima pacijente „bombardiraju” svi drugi kongresi estetske medicine u posljednje vrijeme.

- Želimo pokazati da su prirodni i vidljivi rezultati mogući korištenjem metoda koje se baziraju na aktiviranju naših unutrašnjih rezervi, dakle, bez ubacivanja bilo kakvih materijala u kožu. Tako se dobiva slika kompletnog poboljšanja, a ne rješava samo problem popunjavanja nekoliko bora - kaže profesor Cijumas, koji je na kongresu predstavio svoju terapiju HLH (hibrid lifting homologus).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.