SAVJETI

Oslobodite se neželjenih tvari iz organizma

Visoka temperatura širi krvne sudove

Visoka temperatura širi krvne sudove. Ilustracija

Zdravlje u kući

2.11.2019

Sauna pomaže u čišćenju organizma. Pod utjecajem visoke temperature čovjek će znojenjem izgubiti od dva decilitra do pola litra tekućine, a samim time i neželjene tvari iz organizma.

Mrtve stanice

Istraživanja govore da 20 minuta provedenih u sauni pročišćava tijelo koliko i bubrezi za 24 sata, navode stručnjaci. 

Visoka temperatura širi krvne sudove i povećava količinu krvi koja dolazi do kože. Istovremeno, visoka temperatura uzrokuje maksimalno otvaranje kožnih pora te se na taj način koža pročišćava od mrtvih ćelija, masnoća i ostataka kozmetičkih preparata te izbacuje bakterije koje prouzrokuju akne.

Zbog ubrzane cirkulacije, povrede na koži će brže zarasti. Kao posljedica toga koža će izgledati zdravo, svježe i mladenački. Isto tako, sauna će izlučiti višak mliječne kiseline iz mišića, a hladan tuš nakon vruće saune ubrzat će metabolizam te dodatno pridonijeti rezultatima nakon vježbanja.

Srčane tegobe

Kod prvih znakova prehlade ili gripe preporučljiv je odlazak u saunu kako biste spriječili jače simptome bolesti. Iz higijenskih razloga morate izbjegavati direktan dodir tijela i drveta (keramike). U saunama možete ležati, ali trebate imati razumijevanja prema drugim posjetiocima pa je bolje sjesti kako bi svi imali dovoljno prostora. 

Pravila higijene nalažu da se nakon izlaska iz saune ponovo istuširate.

Pripazite kod odlaska u saunu jer se ne preporučuje osobama koje imaju akutne kožne bolesti, vrtoglavice, srčane tegobe i visok krvni pritisak, upozoravaju stručnjaci.


Vruće kamenje

U finskoj sauni vlaga se dobiva polijevanjem vode po vrućem kamenju. Visoka temperatura (90-100 stepeni) izaziva znojenje. Zbog visoke temperature preporučuje se posjeta sauni u trajanju od 8 do 15 minuta, ovisno o individualnom osjećaju. Nakon saune obavezno je tuširanje radi rashlađivanja tijela i odmor od približno 20 do 30 minuta, a cjelokupni postupak preporučljivo je ponoviti do tri puta.


Grijni zidovi

Rimske saune su prekrivene keramikom s karakterističnim grijanim zidovima i klupama. Rimska sauna - tiepidarium s temperaturom do 42 stepena najčešće služi kao priprema tijela za druge saune sa znatno višim temperaturama.


Infracrveno zračenje

Infracrveno zračenje u sauni emitira blagotvornu energiju koja prodire u cijelo tijelo. Ima brojne zdravstveno poželjne učinke. Niže je temperature (50-60 stepeni) pa je povoljna i za osobe s kardiovaskularnim problemima.

Biljna sauna

Iznad peći je pričvršćena zdjela sa svježim biljem koje se kuha na pari. Ti se ekstrakti polagano oslobađaju i ugodan miris ispunjava prostor saune. Ljudska se koža pri takvoj temperaturi opusti toliko da iz nje izađu toksini, a istovremeno u tijelo ulazi para bogata ljekovitim aromama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.