SAVJETI Fizička aktivnost štiti od infekcija

Vježbanjem izbjegnite viruse, evo i kako

Poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak...

Zdravlje u kući
01.11.2019 06:39

Savjetuje se lagano trčanje ili joga

Foto: Ilustracija

Dolaskom hladnih dana povećava se broj virusnih infekcija. Kako postupiti u tom slučaju? Virusi se prenose zrakom, hranom, vodom, direktnim kontaktom s oboljelima.

Blaži simptomi

Opća loša higijena osobe i loše navike u ishrani mogu povećati rizik od virusnih infekcija. Najveća prijetnja za osobe inficirane ovim virusima je pad imuniteta, koji dovodi do aktiviranja virusa i nastanka teških bolesti koje oni uzrokuju. 

Kako biste uspješno izbjegli viruse, počnite da se rekreirate. Fizička aktivnost štiti od virusnih infekcija, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, snižava krvni pritisak, kontrolira tjelesnu težinu i štiti od bolesti, kao što su dijabetes, osteoporoza...

Brojne studije potvrdile su da se oni koji su redovno fizički aktivni brže oporavljaju od respiratornih infekcija. Također, oni koji redovno vježbaju imaju znatno blaže simptome prehlade, a smatra se da su ljudi koji treniraju čak za 50 posto otporniji na bolesti od onih koji pretežno tokom dana sjede.

Umjeren trening

Ipak, da biste uz pomoć vježbanja izbjegli prehladu, neophodno je voditi računa o trajanju, intenzitetu i tipu fizičke aktivnosti. Savjetuje se umjeren trening, što može biti brzo hodanje u trajanju od 30 minuta, plivanje i vožnja bicikla nekoliko puta sedmično, ples, lagano trčanje ili joga. 

Ove vježbe mogu postati dio redovnog treninga, ali bitno je napomenuti da s fizičkom aktivnošću ne bi treba ni pretjerivati, jer u tom slučaju iscrpljuje organizam i čini ga podložnijim infekcijama.

Istegnite mišiće

Raširene noge, stopala razmaknuta u širini kukova. Ruke na bokovima. Uz izdah savijte trup ustranu, zadržavajući položaj s raširenim laktovima i otvorenim prsima. Ova vježba će pomoći da se istegnu svi mišići trupa.

Uz izdah vratite trup u početni položaj, savijte leđa u grbu i spustite se u duboki čučanj kako biste potpuno istegnuli leđa. Ponovite vježbu savijajući trup u suprotnu stranu.

Jačanje mišića

Raširene noge, stopala razmaknuta u širini kukova. Uz uzdah, ruke spojite iza glave i raširite laktove pa glavom gurajte unazad, a rukama prema naprijed. Poslije nekoliko sekundi rotirajte trup u jednu, zatim u drugu stranu.

Vožnja bicikla

Kada vremenske prilike dozvoljavaju, vozite bicikl u prirodi i dišite punim plućima. U slučaju kiše i mraza, vozite sobni bicikl, a u rukama držati tegove i radite vježbe dok okrećete pedale. Na ovaj način poboljšat ćete cirkulaciju krvi.

Bolja cirkulacija

Raširene noge, stopala u širini kukova. Leđa prava. Spustite dlanove na pod u širini ramena. Ova vježba će pomoći da se maksimalno istegnu mišići zadnje lože nogu.

Komentari

NA VRH