SAVJETI

Jedite u skladu s godinama

Muškarci i žene u različitoj dobi imaju različite potrebe za nutrijentima pa prehranu treba prilagoditi dobi

Osnova zdravog života je pravilna prehrana. Ilustracija

Zdravlje u kući

1.11.2019

Osnova zdravog života je pravilna prehrana, ali rijetko obraćamo pažnju na naše godine. Muškarci i žene u različitoj dobi imaju različite potrebe za nutrijentima pa prehranu treba prilagoditi dobi. 

Do desete godine - U ovom periodu dijete se intenzivno razvija i brzo raste, zbog čega su njegove nutritivne potrebe visoke. Zbog toga se savjetuje ishrana pretežno zasnovana na svim grupama namirnica, a posebno na onoj bogatoj vitaminima i mineralima koji podstiču razvoj. To je i prijelomno doba, kada se formiraju prve zdrave navike.

Druga decenija - U tinejdžerskim godinama, rast apetita je drastičan i uzrokovan hormonima, odnosno signalima da je pubertet stigao. Kako tinejdžer u ovoj dobi bude pristupio ishrani, tako će se oblikovati njegova daljnja ishrana i stil života.

Zdrava ishrana u tinejdžerskoj dobi presudna je za sprečavanje gojaznosti i bolesti koje ona donosi.

Dvadesete godine - Ovaj period je zalog za kvalitet života i zdravlja koji ćemo imati u posljednjim decenijama. Nutricionisti za ovaj životni period savjetuju što više mliječnih proizvoda, jer se kosti još razvijaju, a po svaku cijenu treba izbjegavati dijete.

U tridesetima - počinju se osjećati umor i nedostatak energije, a umjesto da to rješavate kafom, uzmite suho voće i integralne žitarice. Nezdrave masti i šećer dolaze na listu zabranjenih namirnica, jer je to jedini način da održite zdravu tjelesnu težinu.

Četrdesete - Tijelo se u potpunosti mijenja i prilagođava novoj dobi. Kod žena je to posebno izraženo, jer se suočavaju sa menopauzom. To znači i disbalans hormona, ali i usporavanje metabolizma zbog manjka fizičkih aktivnosti. 

U četrdesetim godinama mogu se pojaviti prvi znaci anemije, stoga kvalitetno crveno meso treba biti često u tanjiru, kao i zeleno lisnato povrće i dosta voća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.