PREPORUKE

Neizostavne namirnice u kuhinji, evo koje su

Osim što daju bolji okus hrani, čuvaju i naše zdravlje

Osim što hrani daju bolji okus, čuvaju i naše zdravlje. Ilustracija

Zdravlje u kući

31.10.2019

Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji okus, čuvaju i naše zdravlje pa bismo im trebali posvetiti više pažnje u prehrani. Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mješavine začina u kesicama dobivate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvijek bolji sam. 

Cimet - ima specifičan okus, ali i miris, koji uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Ali, osim toga, može biti i odlična zamjena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje regulira nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.

Čili - izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprečava uništavanjem štetnih bakterija pa ga slobodno koristite u prehrani onoliko koliko možete podnijeti.

Kajenski biber – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski biber sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.

Kumin ili kim – od davnina se koristi kao začin i lijek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su proveli iranski ljekari, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.

Đumbir - Umjesto svježeg đumbira, koji možete rendati i cijediti pa piti kako biste ojačali imunitet, kupite suhi, odnosno mljeveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidansima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.