ORDINACIJA

Keramička nadogradnja i kruna za prednje zube

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju susjednih zuba i estetska očekivanja pacijenta

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju zuba. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

30.10.2019

Kako bi se u svakodnevnoj praksi rada s implantatima što više približilo prihvatljivim i predvidljivim estetskim rezultatima, potrebno je poznavati klinički protokol hirurškog i protetskog rada.

Prijelazna zona

Nakon perioda oseointegracije korištenje individualnih gingivaformera i privremenih kruna od pomoći nam je u konstruiranju prijelazne zone od izlaznog profila implantata do površine gingive, odnosno uspostavi idealne visine i širine papila, visine gingivnog zenita, kao i njene konture. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Za zadržavanje postignutih rezultata neophodno je poznavanje tehnike prenošenja postignute konture prijelazne zone, odnosno tehnike njenog otiskivanja. Zadovoljavajućim protetskim radom na prednjim zubima više se ne smatra samo metalna nego i keramička nadogradnja i kruna. U obzir pri izboru treba uzeti estetske, biološke i tehničke aspekte.

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju susjednih zuba i estetska očekivanja pacijenta. Biotip gingive posebno nam je bitan ako se radi o tankom biotipu i metalnim nadogradnjama, jer se tada povećava mogućnost prosijavanja sive boje. Nadogradnja i kruna od pune keramike bojom se mnogo bolje uklapa među susjedne zube za razliku od metalkeramike.

Pokazuje razliku

Biološki kriteriji podrazumijevaju resorpciju kosti i recesiju gingive i ne pokazuju razliku između keramike i metala. S tehničkog aspekta nadogradnje od cirkonske keramike pokazale su jednaku jednogodišnju funkciju i zadovoljavajući dosjed u izlaznu platformu implantata, za razliku od aluminij-oksidne keramike od koje su se izrađivale prve nadogradnje i koje su pokazivale visok postotak fraktura.

Treba poznavati mogućnosti

Kao što treba poznavati odlike nadogradnji tako treba poznavati mogućnosti i prednosti keramičkih sistema koji se koriste u izradi krunica i mostova na implantatima.

 Također, i prednosti i nedostatke krunica na vijak i onih na cementiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.