ORDINACIJA U obzir treba uzeti estetske, biološke i tehničke aspekte (II)

Keramička nadogradnja i kruna za prednje zube

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju susjednih zuba i estetska očekivanja pacijenta

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
30.10.2019 21:56

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju zuba

Foto: Ilustracija

Kako bi se u svakodnevnoj praksi rada s implantatima što više približilo prihvatljivim i predvidljivim estetskim rezultatima, potrebno je poznavati klinički protokol hirurškog i protetskog rada.

Prijelazna zona

Nakon perioda oseointegracije korištenje individualnih gingivaformera i privremenih kruna od pomoći nam je u konstruiranju prijelazne zone od izlaznog profila implantata do površine gingive, odnosno uspostavi idealne visine i širine papila, visine gingivnog zenita, kao i njene konture. 

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: (Avaz)

Za zadržavanje postignutih rezultata neophodno je poznavanje tehnike prenošenja postignute konture prijelazne zone, odnosno tehnike njenog otiskivanja. Zadovoljavajućim protetskim radom na prednjim zubima više se ne smatra samo metalna nego i keramička nadogradnja i kruna. U obzir pri izboru treba uzeti estetske, biološke i tehničke aspekte.

Estetski kriteriji u obzir uzimaju liniju osmijeha, biotip gingive, boju susjednih zuba i estetska očekivanja pacijenta. Biotip gingive posebno nam je bitan ako se radi o tankom biotipu i metalnim nadogradnjama, jer se tada povećava mogućnost prosijavanja sive boje. Nadogradnja i kruna od pune keramike bojom se mnogo bolje uklapa među susjedne zube za razliku od metalkeramike.

Pokazuje razliku

Biološki kriteriji podrazumijevaju resorpciju kosti i recesiju gingive i ne pokazuju razliku između keramike i metala. S tehničkog aspekta nadogradnje od cirkonske keramike pokazale su jednaku jednogodišnju funkciju i zadovoljavajući dosjed u izlaznu platformu implantata, za razliku od aluminij-oksidne keramike od koje su se izrađivale prve nadogradnje i koje su pokazivale visok postotak fraktura.

Treba poznavati mogućnosti

Kao što treba poznavati odlike nadogradnji tako treba poznavati mogućnosti i prednosti keramičkih sistema koji se koriste u izradi krunica i mostova na implantatima.

 Također, i prednosti i nedostatke krunica na vijak i onih na cementiranje.

Komentari

NA VRH