SAVJETI

Idealne namirnice za kasne sate

Ponekad je nemoguće ignorirati glad koja se javi tokom večernjih sati

Kokice su definitivno najbolje rješenje. Ilustracija

Zdravlje u kući

31.10.2019

Iako se zna pravilo da poslije 19 sati jednostavno ne treba večerati, ponekad je nemoguće ignorirati glad koja se javi tokom večernjih sati pa često birate da gladujete kako biste očuvali vitku liniju.

Najbolje rješenje

Međutim, nutricionisti kažu da postoje namirnice koje možete jesti i u kasnim večernjim satima kako biste utolili glad i smanjili nervozu, i to bez grižnje savjesti.

1. Kokice su definitivno najbolje rješenje kada imate potrebu za grickalicama koje će vam barem nakratko utoliti glad. Naravno, kako bi ovo bila potpuno zdrava grickalica, smanjite količinu ulja na minimum.

2. Grčki jogurt je izvanredan izbor kada želite povećati unos proteina, a ako mu još dodate i omiljeno sezonsko voće, predstavljat će brzu i ukusnu večeru, koja vas neće ugroziti ni na trenutak. Ovaj proteinski i zdrav obrok neće utjecati na taloženje suvišnih masnih naslaga pa se možete njime počastiti i u kasnim večernjim satima.

Savršen izbor

3. Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje su zaista neophodne našem organizmu. One mogu biti savršen izbor za kasnu večeru, ali s obzirom na to da se radi o prilično kaloričnim namirnicama, potrudite se da ne pojedete više od pune šake orašastih plodova.

4. Avokado spada u jednu od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u ishranu, a humus od avokada mnogima je omiljeni namaz. Ovaj namaz možete pojesti na krišci dvopeka kako biste utolili glad u kasnim večernjim satima.


Orašasti plodovi

Dobar izbor su orašasti plodovi poput badema, lješnika ili pekan oraha, koji imaju visok udio magnezija, minerala koji podstiče opuštanje i lakše spavanje. Međutim, pripazite da količine budu umjerene, a vaši obroci u danu izbalansirani i redovni kako ne biste imali napade gladi u kasne noćne sate.

Malo sira

Ako osjetite glad usred noći, pojedite malo niskokaloričnoga sira, savjetuju stručnjaci. Magnezij iz sira umirit će vam mozak i poboljšati kvalitet sna, uz to pojedite nekoliko krekera i spremni ste za krevet.

Sok od višnje

Uz hranu, postoje i pića koja imaju sličan učinak, naprimjer sok od trešnje. Dvije čaše dnevno, jedna ujutro i jedna navečer, podignut će nivo melatonina koji poboljšava kvalitet sna.

Zeleno lisnato povrće

Možda je najbolji izbor za laganu večeru prije spavanja losos ili tuna sa zelenim povrćem. Špinat, kelj i bob su dobar izvor kalcija, koje vaše tijelo treba za proizvodnju melatonina. I spavat ćete kao beba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.