ISTRAŽIVANJA

Kvasac je izvor zdravlja, evo i zašto

Pekarski, a posebno pivski kvasac, obiluju vitaminima B-grupe te mineralima

Vlaži i čisti kožu. Ilustracija

Zdravlje u kući

29.10.2019

Jeste li znali da dok mijesite tijesto s kvascem za svoj omiljeni hljeb ili kolač ne činite mnogo samo za svoje nepce, već i za ljepotu ruku, posebno ako su suhe i ispucale. Kvasac je prepun sastojaka koji gode zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju pa se od antičkih vremena koristi i za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke.

Pekarski, a posebno pivski kvasac, obiluju vitaminima B-grupe te mineralima i elementima u tragovima, među kojima su kalij, kalcij, magnezij, natrij, hrom, željezo, bakar, mangan, cink i fosfor, kao i vrijednim aminokiselinama.

Kvasac je, stoga, pravi prirodni rezervoar zdravlja, mladosti i ljepote kože, kose i noktiju. On, između ostalog, regenerira, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari pa je, naprimjer, štiti od djelovanja slobodnih radikala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.