HRANA / PRIPREMA Mislite da znate sve o pripremanju tjestenine

Ovo su tajne dobre paste

Najbolji kuhari svijeta razotkrivaju najveće mitove o pripremi jela s tjesteninama i trikove kako je savršeno skuhati

Zdravlje u kući

Mogućnosti za pripremu su bezbrojne

Foto: Ilustracija


Jela s tjesteninom spadaju u najpopularnija jela na svijetu. Dovoljno je reći kako samo u Italiji prosječna osoba pojede više od 25 kg tjestenine godišnje. Mogućnosti za pripremu su bezbrojne, pa tako i svaka zemlja ima neko svoje savršeno, autentično jelo s tjesteninom. 

Poznati šef kuhinje iz Los Angelesa, Stiv  Samson (Steve) razotkrio je najčešće mitove o kuhanju tjestenine i podijelio trikove kako napraviti i skuhati savršenu tjesteninu.

Bilo da ste već iskusni u pripremi jela s tjesteninom ili tek početnik, ovi savjeti promijenit će način na koji doživljavate jela s tjesteninom. Pogledajte najčešće mitove o pripremi tjestenine i saznajte kako je pravilno izraditi i skuhati.

1. Jaje se ne stavlja u tijesto za tjesteninu

POGREŠNO! Želite li postići savršenu teksturu, za pripremu tijesta za tjesteninu trebat će vam više od vode i brašna. Dodate li jaje, riješit ćete mnoge probleme. Žumanjci u tijestu dat će više boje, okusa i mekoće u vašem tijestu.

 2. Uvijek treba koristiti višenamjensko brašno

NETAČNO. Višenamjenskog brašna ima u svakoj kuhinji, ali u ovom slučaju nije najbolji izbor. Različite vrste brašna sadrže različite udjele bjelančevina, što će u konačnici utjecati na teksturu tijesta.

Semolina (brašno od durum pšenice) vašoj će tjestenini dati grublju teksturu te će se umaci bolje "prilijepiti" na tjesteninu. Možete se poslužiti i brašnom tipa "00" koje će pomoći razvoju glutena.

3. Treba vam veliki lonac vode za kuhanje tjestenine

NE TREBA. Velik lonac vode za kuhanje tjestenine jedan je od najraširenijih mitova o kuhanju tjestenine. Prava je istina da količinu vode treba prilagoditi veličini tjestenine - za sitniju tjesteninu nema potreba za velikim količinama vode.

Poslužite se sljedećim trikom: stavite tjesteninu u hladnu vodu, i kada zavri- smanjite vatru i poklopite lonac. Vrijeme kuhanja bit će isto, a vi ćete smanjiti račun za plin ili struju i učiniti nešto dobro za okoliš.

 4. Uvijek dodajte ulje u vodu

NIJE POTREBNO. Ako ste mislili da treba dodati malo ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina kako se ne bi kasnije lijepila- u krivu ste. Zbog različitih gustoća, ulje će samo ostati na površini vode.

Pitate se kako spriječiti da se tjestenina sljepi? Sve što trebate jest promiješati tjesteninu nekoliko puta na početku kuhanja.

 5. Vodu u kojoj se tjestenina kuha treba baciti

NE BACITI VEĆ ISKORISTITI. Svaki vrsni kuhar, kao i svaka baka iz Italije savjetovat će vas da vodu ne bacate. Zašto? U procesu kuhanja, tjestenina otpušta molekule koje vam mogu biti od koristi.

Malo vode iz tjestenine zagustit će svaki sos, a ukoliko počnete kuhati tjesteninu u manje vode, dobit ćete još više molekula i tjestenina će biti homogenija.

6. Oblik tjestenine ne utječe na izbor sosa

UTJEČE. Počnite gledati na tjesteninu kao na sredstvo koje prenosi sosove. Kako umaci imaju različite okuse, tako trebaju i jedinstveno sredstvo da bi ispustili svoj savršeni okus.

Tako za morske plodove odaberite tanju tjesteninu, a za mesne umake deblju. U pravilu, tanja tjestenina bolje "leži" s laganijim sosovima, a deblja s težima poput bolognesea.

 7. Sva tjestenina potječe iz Italije

NIJE TAKO. Iako je teško odrediti porijeklo tjestenine, vjeruje se da ju je upravo Marko Polo donio u Italiju iz Kine. Širom Azije pronaći ćete različite vrste tjestenine i maštovite načine kako ih pripremiti. Zašto se ne biste odvažili i iskušali neki recept?

8. Alergični ste na gluten? Ne smijete jesti tjesteninu

IMA I BEZ GLUTENA. Danas postoji mnogo opcija i za ljude koji su alergični na gluten ili ga žele izbaciti iz prehrane. Tako su vam na raspolaganju brojne vrste tjestenine bez glutena, a želite li isprobati nešto egzotično, iskušajte neku od azijskih tjestenina, poput Shirataki širokih rezanaca.

9. Tjestenina nije zdrava

GLUPOST! Ovo je posljednji, ali ujedno i najveći mit. Ukoliko želite jesti zdravo, to ne znači da morate izbaciti tjesteninu iz prehrane. Sve što trebate je jesti umjereno (idealna porcija je 80-90 grama po osobi) i ne pretjerivati s umacima, pogotovo ne dodavati šećer.

Više o temi Tjestenina

VAŠA KUHARICA
Tjestenina s piletinom
VAŠA KUHARICA
Tjestenina sa špinatom i graškom
NA VRH

Podijeli članak na