ORDINACIJA

Važnost se daje boljoj imitaciji i obnovi crvene i bijele estetike zuba

Za zadržavanje postignutih rezultata neophodno je poznavanje tehnike prenošenja postignute konture prijelazne zone, odnosno tehnike njenog otiskivanja

Zadovoljavajućim protetskim radom na prednjim zubima smatra se keramička nadogradnja i kruna. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

28.10.2019

Dio svakodnevne stomatološke prakse u rehabilitaciji djelimično i potpuno bezubih pacijenata danas su i protetski radovi na implantatima. Razlog tome je sve veći broj specijalista i dobro educiranih stručnjaka, usavršavanje implantoloških sistema, pojava jeftinijih i jednostavnijih sistema, a samim tim i povećano pacijentovo zadovoljstvo ishodom terapije i poboljšanje njegovog oralnog zdravlja.

Klinički protokol

Brojna klinička istraživanja potvrdila su visok procent uspješnosti implantata, ali da bismo danas mogli govoriti o uspješnoj terapiji, sve veću važnost dajemo estetskim parametrima, odnosno što boljoj imitaciji i obnovi crvene i bijele estetike zuba. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Zbog toga već pri završetku perioda oseointegracije treba slijediti već poznate i naučno potvrđene kliničke protokole za estetski i funkcijski optimalan ishod u svim fazama implantoprotetike. Korištenje individualnih gingiva formera i privremenih kruna od pomoći nam je u konstruiranju prijelazne zone od izlaznog profila implantata do površine gingive, odnosno uspostavi idealne visine i širine papila, visine gingivnog zenita, kao i njene konture.

Keramička kruna

Za zadržavanje postignutih rezultata neophodno je poznavanje tehnike prenošenja postignute konture prijelazne zone, odnosno tehnike njenog otiskivanja.  


quote
<p>Asimetrija<span style="background-color: initial;">&nbsp;ruba gingive od svega 0,5 milimetara uočljiva je stomatolozima, dok opća populacija zapaža asimetriju tek kada prijeđe</span></p>

Zadovoljavajućim protetskim radom na prednjim zubima više se ne smatra metalna, već keramička nadogradnja i kruna. Izrađene su od keramike velike čvrstoće i odličan su izbor u prednjim područjima s tankim biotipom gingive

Imitacija prirodnih struktura

Jedan od najvažnijih parametara je odnos visine gingive između središnjeg i bočnog gornjeg incisiva, ali i odnos prema papili. Uglavnom pod uspjehom podrazumijevamo u potpunosti imitaciju prirodnih struktura. Ali, ako u obzir uzmemo različitosti u percepciji orofacijalnih struktura između opće populacije i stomatologa, možemo zaključiti da i manja odstupanja od idealne estetike, također, mogu biti zadovoljavajuća i da i u tim slučajevima, također, možemo govoriti o estetski zadovoljavajućim rezultatima.


Veliki raspon

Kokich i saradnici pokazali su da stepen edukacije stomatologa utječe na percepciju i ljepote zuba i osmjeha, a osobe koje pripadaju općoj populaciji bile su najmanje kritične. Možemo zaključiti da je općoj populaciji prihvatljiv velik raspon odstupanja od idealnih vrijednosti, odnosno da im je prihvatljiva asimetrija položaja zuba i okolnih struktura donje trećine lica. Uzimajući u obzir razliku u percepciji asimetrije ruba gingive i pomaka sredine zubnog luka, rezultati ukazuju da ortodonti uočavaju pomak sredine već od jednog milimetra, protetičari od tri, dok opća populacija primjećuje pomak iznad četiri milimetra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.