SAVJETI Voda je najbolji čistač

Vrijeme je za detoksikaciju organizma

Napici koji sadrže kofein, potiču bubrege na pojačano izlučivanje vode, što pojačava dehidraciju

Zdravlje u kući

Najpoželjnija je prirodna, negazirana voda

Foto: Ilustracija


Potreba za detoksikacijom često se spominje nakon neumjerenosti u jelu i piću - uobičajeni savjeti o pročišćavanju organizma zelenim čajem i sokom od grejpa svima već izlaze na uši.

Način života

Detoksikacija se pretvorila u nešto pomodno, komercijalni trik uz koji ćete, navodno, biti zdraviji i mršaviji. 

No, detoksikacija se već događa u nama: tijelo se neprestano pročišćava putem bubrega, jetre, kože... U toj prirodnoj izmjeni tvari može doći do zastoja zbog nezdravog načina života, prije svega ako tijelo preopteretite alkoholom, cigaretama i takozvanom junk hranom s obiljem konzervansa, teških masnoća i šećera.

Želite li detoksikaciju u pravom smislu riječi, svakako se oslobodite spomenutih otrova koliko god je moguće. Pri tome se nemojte previše pouzdati u čarobne tonike i kapsule za detoksikaciju, kojima je tržište preplavljeno. Voda je najbolji čistač organizma, ali je često uzimate u nedovoljnim količinama, posebno zimi.

Biljni čajevi

Najpoželjnija je prirodna, negazirana voda. Bolje je piti ravnomjerno, manje količine tokom dana nego da samo povremeno popijete mnogo vode tek kad osjetite žeđ. 

Za snabdijevanje organizma tekućinom odlični su i lagani biljni čajevi (nezaslađeni ili, eventualno, s dodatkom nekog prirodnog sladila), prirodni sokovi te lagane povrtne supe.

Ubrajate li zašećerene i(li) kofeinske napitke u snabdijevanje tekućinom, znajte da njima, zapravo, isušujete organizam. Napici koji sadrže kofein, potiču bubrege na pojačano izlučivanje vode, što pojačava dehidraciju.

Važna je prehrana

U detoksikaciji je posebno važna prehrana. Pravila su jednostavna: što više svježih, prirodnih, industrijski neprerađenih namirnica, a što manje masnog i zašećerenog “junk fooda”.

Obogatite jelovnik sa što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica te ribe i čistog nemasnog mesa kontroliranog porijekla.

Oplemenite jela začinskim biljem, koje je odlično gorivo za metabolizam, a industrijske grickalice zamijenite orašastim plodovima, sjemenkama i nezašećerenim suhim voćem.

Mliječni pripravci

U detoksikaciji posebnu ulogu imaju i fermentirani mliječni pripravci (jogurt, acidofil, kefir...) koji sadrže dobre bakterije - probiotike. Održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu u crijevima, što je iznimno važno za odbranu od bolesti.

Napunite baterije

Za detoksikaciju je iznimno važna tjelesna aktivnost, jer se organizam tako lakše rješava štetnih tvari i puni baterije zdravom energijom. Najbolja je svakodnevna, umjerena, postojana tjelovježba: šetnja, vožnja biciklom, rolanje, plivanje...

Dovoljno sna

Lakše ćete se pročistiti i obnoviti ako sebi priuštite dovoljno sna i odmora pa nađite vremena za hobije i druge aktivnosti koje vas opuštaju. Važna je i njega tijela - birajte što prirodniju kozmetiku, jer sve što nanesete na kožu, ulazi i u krvotok.

Više o temi Detoksikacija

DETOKSIKACIJA
Kako osloboditi organizam od štetnih tvari
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na